Населението на слатководни риби е во „катастрофален пад“ и на една третина од видовите им се заканува истребување, се вели во извештајот на Светската фондација за природа, пренесува Би-Би-Си.

Милиони луѓе се потпираат на слатководните риби како примарен извор на храна и приход, но слатководните риби се намалуваат поради загадувањето, риболовот, поставувањето брани на реките и исцедувањето на водотеците и мочуриштата.

Во извештајот наречен „Заборавена риба на светот“, на кој работеа лондонското зоолошко друштво, Светската организација за заштита на живиот свет и Организацијата за заштита на природата, се наведува дека 80 видови риби исчезнале во блиското минато, 16 само минатата година.

Покрај тоа, извештајот посочува дека популацијата на миграторни риби се намалила за три четвртини само во последните 50 години.

Во истиот временски период, популацијата на големи видови како што е „мегарибе“ опадна за 94 проценти.

Лососот исчезнува, европската јагула е во групата на критично загрозени и нема повеќе есетра и манијака во реките Битан.

Според Светската фондација за природа, најголема причина е лошата состојба на реките, најмногу поради загадувањето, браните и канализацијата, односно отпадните води.

Извештајот ги повикува владите ширум светот да ги обноват живеалиштата на слатководните води со правилно спроведување на постојните закони, зајакнување на заштитата во законот за животна средина и застапување за главните глобални цели за обновување на природата.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде