Нема постара популација на механичка вентилација. Постојат многу млади луѓе кои ги занемариле симптомите на висока температура, а потоа завршиле на вентилаторот поради влошување.

Во третиот бран, најсериозните клинички слики се, пневмонијата која се развива многу брзо и се влошува многу брзо.

Кога пациентот доаѓа кај нас со пневмонија во доцен стадиум, тој е сè поблизу до механичката вентилација.

Имаме помлади луѓе на респираторите, кои биле здрави пред короната.

Сите наши капацитети се исполнети, имаме околу 300 пациенти и буквално чекаме некој да биде отпуштен за да можеме да примиме нови луѓе – вели анестезиологот д-р Марија Миленковиќ, координатор на болницата Ковид на Бежанијска коса, која работи во Ургентен центар во редовни околности.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде