Во словенската митологија Велес или Волос бил бог на стоката, мудроста, уметноста, богатството, имотот, магијата, измамата, трговијата, гатањето, доблеста и водич на мртвите души.

Тој е бог на подземјето, но многу почитуван бидејќи сточарството и земјоделството можеа да му донесат богатство на човекот во тоа време.

Би прогласен и за заштитник и на дивите и на домашните животни. Иако можел да има различни форми, често опишан во драмата како крупен човек со долга црвена брада, тој секогаш имал рогови (обично елени или бик) и наметка од кожа од мечка или волк (тој се сметал и за господар на сите волци).

Велес скитал низ шумата во придружба на куц волк, и носел зима.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Што никако не смеете да јадете на празен стомак?!
Следната статијаЗошто ранобудните луѓе се поуспешни на работа од ноќните птици?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде