Повеќе од 200.000 тони пластика завршуваат на Медитеранот секоја година, објави Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN), со строго предупредување дека таа количина ќе се зголеми двојно до 2040 година, доколку не се преземат значителни мерки.

Новиот извештај на IUCN, „Медитеран: пластика од кобила“, заснован врз теренски студии и употреба на методологија за отпечаток на морски пластични материјали, проценува дека 33 медитерански земји годишно фрлаат 229.000 тони пластика во морето, повеќе од 500 контејнери за испорака.

Дури 94 проценти од пластиката завршува во морето како резултат на лошо управување со отпад, и се депонира на морското дно во форма на микропластика, или честички помали од пет милиметри. IUCN проценува дека можеби 3,5 милиони тони пластика се собрале на Медитеранот.

Загадувањето со пластика може долгорочно да им наштети на копнените и морските екосистеми и биодиверзитетот. Морските животни можат да се заплеткаат во пластичен отпад или да го проголтаат и на крајот да умрат од исцрпеност и глад. Покрај тоа, пластичниот отпад ослободува хемикалии во животната средина кои можат да бидат штетни за екосистемите и здравјето на луѓето, особено во полузатворено море како Медитеранот, рече Мина Епс, директор на Глобалната поморска и поларна програма на IUCN.

Египет фрла најмногу пластика во морето во апсолутна смисла, околу 74 илјади тони годишно, следена од Италија 34 илјади тони и Турција 24 илјади тони годишно, главно поради лошото управување со отпад и големото население што живее во крајбрежната област.

Сепак, Црна Гора по глава на жител фрла најмногу отпад, осум килограми по глава на жител годишно, по што следат Албанија, Босна и Херцеговина и Македонија, секој со три килограми.

Хрватска исто така придонесува за загадувањето со половина килограм годишно, што го дели 17-то и 18-то место со Словенија, покажува извештајот.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде