Неколку дена по ред македонската метропола е во самиот врв по загаденост на воздухот во светски рамки. Големо загадување изминатите денови е регистрирано и во другите градови во државата.

По претходното петто место, Скопје вчера се искачи во тројката најзагадени градови, според мерењето на квалитетот на воздухот.

Иако времето е сончево, нема магла и не се забележува загаденост, сепак, според објавата на веб-страницата „Ај-кју ер“, во главниот град на земјава индексот на загаденост на воздухот е 195. Позагадени светски градови од Скопје вчераутро беа само Лахор и Бишкек.

На „Ај-кју ер“ денеска може да се види дека во главниот град на земјава се измерени 141,4 микрограми на кубен метар ПМ 2,5 честички и 149,4 микрограми на кубен метар ПМ 10 честички. Најголема загаденост измериле станиците во Лисиче, Гази Баба, Центар и Ректорат.