Колекционерите на хотелски шампончиња и сапуни наскоро ќе бидат комплетно разачарани. Овие пакувања ќе заминат во историјата

Европската унија би можела да забрани минијатурни хотелски пакувања за разни тоалети и пакувања за храна за еднократна употреба како дел од борбата против расипничкото пакување. Целта е до 2030 година целото пакување да може повторно да се користи или да може да се рециклира.

Предлогот е дел од Европскиот зелен договор, план ширум ЕУ за постигнување на нето нула до 2050 година, одвојувајќи го економскиот раст од користењето на ресурсите и промовирајќи кружна економија, пренесува Euronews.

Во Европа, секој човек просечно произведува речиси 180 килограми отпад од пакување годишно. Дури 40% од пластиката и 50% од хартијата што се користи во ЕУ се користи за пакување.

Доколку не се преземат мерки, отпадот од пластична амбалажа може да се зголеми за 46% до 2030 година, покажуваат податоците на Европската комисија.

Кое пакување сака да го забрани ЕУ?

Предложената ревизија на законодавството на ЕУ за отпад од пакување има за цел да го направи целото пакување повторливо или рециклирање до 2030 година.

Исто така, има за цел да се ослободи од непотребното пакување, да го поддржи рециклирањето и да донесе јасност во соодветната употреба и отстранување на биоразградлива пластика.

Новиот закон ќе забрани одредени форми на непотребно пакување, вклучително и пакување за храна и пијалоци за еднократна употреба кога се консумираат во ресторани и кафулиња, пакување за еднократна употреба за овошје и зеленчук, минијатурни шишиња за шампони и други минијатурни пакувања во хотелите.

Предлогот за отпад од пакување моментално го разгледуваат Европскиот парламент и Советот.

ИЗВОРВработување
претходниот член,Поради зголемено воздушно загадување реорганизирано работно време, ослободени трудниците и постарите
Следната статијаМакедонија е рекордер на светската листа на земји со најзагаден воздух