Mагазинот Global Finance состави листа на најбогати земји на светот според БДП по глава на жител. На врвот е Луксембург. Оваа мала европска земја има високообразовани граѓани, одлични примања и ниска невработеност – пишува faktor.mk.

Луксембург има само околу 630.000 жители, но неговиот БДП по жител е околу 140.000 долари, поради што е пред другите земји во Европа и светот. На второ место е Сингапур со 131.580 долари БДП по глава на жител и Ирска со околу 125.000 долари, пренесува Punkufer.

Во топ 10 се најдоа уште две европски земји – Швајцарија на 6-то место и Норвешка на 8-то место, додека останатите се Катар, Макао, Обединетите Арапски Емирати, САД и Брунеи.

10-те најбогати земји во светот на Global Finance по БДП по глава на жител:

  • Луксембург, 140.694 долари по глава на жител
  • Сингапур, 131.580 долари по глава на жител
  • Ирска, 124.596 долари по глава на жител
  • Катар, 112.789 долари по глава на жител
  • Макао, 85.611 долари по глава на жител
  • Швајцарија, 84.658 долари по глава на жител
  • Обединети Арапски Емирати, 78.255 долари по глава на жител
  • Норвешка, 77.808 долари по глава на жител
  • САД, 76.027 долари по глава на жител
  • Брунеи, 74.953 долари по глава на жител

И според Евростат, претходните години Луксембуг беше лидер по висината на платите.