Универзитетите „Харвард“, „Стенфорд“, Институтот за технологија во Масачусетс, „Кембриџ“ и „Беркли“ се највисоко рангирани на т.н. Шангајска листа, која беше објавена денес.

И годинава нема ни еден од македонските универзитети меѓу најдобрите 1.000 во светот.

На Шангајската листа за 2022, рангирани се 2,500 универзитети. Универзитетите во Белград, Загреб, Љубљана се од 401 до 500 место.