Од искуство знаеме дека денот на работа ќе ни биде тежок ако останеме будни до доцна претходната ноќ. Сепак, иако звучи парадоксално, повеќе сон не е неопходен и добар за средовечните и постарите луѓе, според истражувањето објавено во списанието Nature Aging.

Истражувачите од британскиот универзитет во Кембриџ и Универзитетот во Шангај Фухан открија дека седум часа сон во текот на ноќта е идеален за средовечни или постари луѓе и заклучија дека повеќе или помалку сон може негативно да влијае на нивното ментално здравје и да предизвика послабо ментално здравје, перформанси.

Истражувачите проучувале податоци кои се однесуваат на 500.000 возрасни лица на возраст меѓу 38 и 73 години, собрани од огромната база на податоци на UK Biobank.

Испитаниците одговарале на прашања за режимот на спиење, менталното здравје и општата состојба и ги пополниле когнитивните тестови. Истражувачите имаа пристап до скенирања со магнетна резонанца и генетски податоци на речиси 40.000 субјекти.

Времетраењето на спиењето влијае на когнитивните способности

Научниците открија дека премногу или премалку сон е поврзан со намалени когнитивни способности. Испитаниците побавно решаваа тестови, имаа пократок опсег на внимание и послабо решавање на проблеми. Нивното ментално здравје исто така било полошо, а повеќето од нив забележале зголемена анксиозност, симптоми на депресија и полоша општа состојба.

Тие објаснија дека нарушувањата за време на плиткото спиење (составен дел на длабокиот сон) се можна причина за намалување на когнитивните способности. Тие се поврзани со акумулација на бета-амилоидни молекули. Се смета дека овие протеински наслаги, чии големи наслаги се наоѓаат во мозокот на пациентите со Алцхајмерова болест, придонесуваат за смрт на невронските клетки.

Анализата на сликите на мозокот исто така покажа дека постои врска помеѓу нерамномерното спиење и разликите во структурата на мозочните региони вклучени во когнитивната обработка и меморијата. Меѓу нив е хипокампусот, кој се смета за центар на меморијата.

Премалку или премногу сон е можен фактор на ризик во староста

Истражувачите откриле дека редовните седум часа сон во текот на ноќта се идеални за когнитивните способности, општата благосостојба и менталното здравје кај средовечните и постарите луѓе.

Иако студијата не ја објасни причинско-последичната врска, резултатите покажуваат дека премалку или премногу сон може да биде фактор на ризик за когнитивно опаѓање подоцна во животот, тврдат истражувачите.

Не можеме со сигурност да кажеме дека премалку или премногу сон предизвикува когнитивни проблеми, но анализата во која проучувавме неколку поединци во долг временски период ја потврдува оваа тези, рече професорот Џианфенг Фенг од Универзитетот Фудан во Кина во соопштение за печатот.

 

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Спас од мамурлак: Рецепт за црна лимонада
Следната статијаТри работи кои треба да ги знаете пред да набавите суплементи:

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде