Лутите пиперки се многу корисни бидејќи содржат многу витамини и минерали, протеини и шеќер. 100 g лута пиперка содржи: 0 g протеини, 10 mg калциум, 13,2 mg магнезиум, 24 mg фосфор, 76 mg витамин Ц, 115 mg витамин А, витамин Е, Б1, Б2, Б6, железо, калиум, ниацин, триптофан итн.

Докажано е дека три пиперки содржат витамин Ц колку 1 кг лимон.

Капсацинот е волшебник кој на лутите пиперки им дава уникатни својства. Помага во брзо согорување на калориите и е еден од најсилните антиоксиданси.