Односите меѓу Русија и ЕУ продолжуваат да се деградираат, но не по вина на Москва, рече рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров, обраќајќи им се на учесниците на форумот „Средби во Потсдам“, што се одржува во форма на видео конференција.

Во последните години односите меѓу Русија и ЕУ продолжија да се деградираат. И не по наша вина. За жал, колегите од ЕУ сакаат да обезбедат еднострана предност на штета на другите – тие направија многу кратковид избор во корист на архаична геополитичка игра со нула резултат, во корист на создавање нови линии на поделба, рече Лавров.

Во врска со ова, според него, беше дадена поддршка на антиуставниот вооружен удар во Украина, воведувањето еднострани, нелегитимни санкции против Русија и уништувањето на целиот повеќеслоен систем на дијалог меѓу Русија и ЕУ.

На крајот, нашиот заеднички континент се соочи со голема криза на доверба, додека европскиот, вклучително и германскиот, трпи големи загуби, нагласи тој.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде