Особено ако сте меѓу луѓето кои мораат да поминуваат многу време на отворено на овие горештини, мора да се грижите за хидратацијата на вашето тело.

Ризикот од дехидрација е голем, а можеби и не сте свесни за тоа додека не се појават вртоглавица и слабост.

Сите знаеме дека во текот на целата година, а особено во лето, потребно е да се зголеми внесот на течност, по можност вода. Но, колку точно вода? Еден начин да проверите дали сте дехидрирани е со овој брз тест на кожата.

Стиснете ја кожата на раката. Кожата со нормална еластичност брзо ќе се врати во својата нормална положба. Дехидрацијата ќе покаже побавно враќање на кожата во нормалната положба, што дефинитивно ве предупредува дека е време да полиете чаша вода!

Германскиот дерматолог др. Кристоф Либич наведе други симптоми на дехидрација:

Дехидрацијата ја поврзувам со физички симптоми како што се летаргија, главоболка или сува уста. Бидејќи сум дерматолог, секако можам да видам и кога на кожата и недостасува вообичаениот сјај и влажност.

Во топлите денови, советува Лиебич, потребно е да се пие значително повеќе од вообичаеното еден и пол литар вода дневно.

Тешко дека можете да пиете премногу, забележува тој.

д-р. Либих советува да се разладите со вода од чешма така што ќе ја поминете преку дланките и подлактиците.