Кора од банана е одлична хранлива материја за растенијата (вклучувајќи рози и домати).

Минералите што ги содржат, вклучувајќи калиум, магнезиум, фосфор, азот и калциум, го стимулираат растот и цветањето на растенијата.

За да користите кора од банана за исхрана на растенијата, можете да ги закопате во земја пред садење, исто така можете да ги исушите, сомелете и измешате со почвата или да ги користите како компонента за компост – откако ќе ги извадите налепниците, ставете малку земја на дното од састија, поставете ја кората, а потоа покријте ја насекаде.

  • Кора од банана ги чисти листовите и ги прави сјајни

За да ги исчистите листовите од прашина и да им дадете природен сјај, само избришете ги со внатрешноста на кората од банана. Подобро е да не се користи кора од многу зрели плодови за чистење – тие можат да остават кафеави влакна на листовите.

  • Кора од банана ги храни домашните растенија

Од кора од банана можете да подготвите и хранлив раствор за наводнување на цвеќето. Доволно е во тегла, на пример, да се стави една-две кора и да се прелие со вода. По неколку дена течноста е готова – веднаш ја користиме. Ова особено добро функционира за цветните растенија – фосфорот и калиумот што ги содржи ќе им помогнат да цветаат обилно.