Во пресрет на Православниот Велигден, но и за потребите на секојдневно подготвување варени јајца, доаѓа решението на вечната дилема и прашање – колку време треба навистина да се готви јајце за да се готви и да биде безбедно за консумирање.

Ова прашање е особено важно ако се земе предвид фактот дека недоволно варено јајце може да биде опасно за здравјето, особено оние луѓе кои имаат проблеми со жолчката и стомакот, но и генерално чувствителен дигестивен систем.

Се разбира, секоја личност индивидуално претпочита јајца од различен степен на готвење, но сепак има неколку јасни правила при нивната подготовка, како што е фактот дека јајцето кое се готви помалку од 4 минути ќе остане живо.

Идеално зготвено јајце е она кое се готви во вода која врие помеѓу 9 и 10 минути. 

 

 

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде