Всушност, вашите потреби за сон се тесно поврзани со вашата возраст. Останувањето во склад со времето за спиење и будност може да биде предизвик.
Колку часа ви требаат да спиете?

За да одлучите кое треба да биде времето за спиење, важно е да размислите колку сон е потребно за да се чувствувате освежени. Ова се нарекува потреба за сон.

Некои експерти ја пресметуваат вашата потреба за сон според вашата возраст. Вашите гени, животната средина и здравствените состојби исто така можат да влијаат на тоа колку сон ви треба.

Експертите за спиење велат дека возрасните треба да спијат седум до девет часа, или во просек по осум часа, за да го оптимизираат своето здравје.

Некои луѓе спијат кратко или долго. Краткиот сон може да биде добар со помалку од седум часа сон. На луѓето кои спијат долго време им требаат повеќе од девет часа за да се чувствуваат добро одморени.

На децата им треба повеќе сон од возрасните за да се чувствуваат соодветно одморени.

За младите возрасни, спиењето повеќе од девет часа навечер може да биде корисно.

Недостатокот на сон, или недостатокот на сон, е поврзан со депресија, срцеви заболувања, дебелина, зголемување на телесната тежина и други здравствени проблеми.

Препораки за возраста

Националната фондација за спиење го препорачува следново:

  • Новороденчиња (од 0 до 3 месеци): треба да спијат во просек од 14 до 17 часа на ден, вклучително и дремки.
  • Мали деца (од 12 до 35 месеци): Во просек, тие треба да траат од 11 до 14 часа, вклучувајќи и дремки.
  • Деца од предучилишна возраст (од 3 до 5 години): Тоа треба да трае во просек од 10 до 13 часа на ден.
  • Деца на училишна возраст (од 6 до 13 години): Во просек, тие треба да работат од девет до 11 часа на ден.
  • Тинејџери (од 14 до 17 години): Во просек, тие треба да бидат од осум до 10 часа на ден.
  • Помлади возрасни (од 18 до 25 години): Тоа треба да трае во просек од седум до девет часа на ден.
  • Возрасни (од 26 до 64 години): Треба да трае во просек од седум до девет часа на ден.
  • Постари возрасни лица (65 и постари): Тоа треба да трае во просек од седум до девет часа на ден.
ИЗВОРНовости
претходниот член,Промоција на книгата „Политички говори и јавни настапи“ на Магдалена Стојмановиќ
Следната статијаСовет до родителите: Бидете внимателни во Европа стигнаа мајмунските сипаници

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде