Многумина од нас го започнуваат денот со шолја кафе, а новото истражување откри дали овој пијалок е навистина здрав. Резултатите од ова истражување покажаа дека за повеќето луѓе, кафето е навистина здраво кога се консумира умерено.

Една нова студија, исто така, сугерира дека кафето може да има позитивни ефекти врз здравјето на срцето.

Една студија објавена во Европското здружение за кардиологија покажа дека пиењето помеѓу половина и три чаши од овој пијалок дневно е поврзано со помал ризик од срцев удар, смрт од кардиоваскуларни заболувања и смрт од други причини.

Друго истражување објавено во списанието BMC Public Health покажа дека оние кои редовно пијат кафе имаат 21% помали шанси за развој на хронични заболувања на црниот дроб.

Имено, без оглед на здравствените придобивки што ги има, треба да обрнете внимание на внесот на кофеин за да не претерате.

Прекумерното количество кофеин предизвикува брзо чукање на срцето, вознемиреност и несоница. Повеќе од три шолји кафе дневно може да ја наруши нормалната функција на срцето.

Препорачливо е да не пиете повеќе од три шолји кафе дневно за да не претерате со кофеин.  Повеќето луѓе можат да ги толерираат овие количини додека добиваат здравствени придобивки, но запомнете дека умереноста е клучна во се.