Атомска војна, нуклеарни централи, експлозии и инциденти… после атомската бомба не никна ни трева, општа апокалипса. Тие го врежаа во нашиот ментален круг, стравот од атомот е сеприсутен.

Денес, Хирошима има околу милион и пол жители, а таму се произведуваат и нашите ценети автомобили. Според пописот од 2020 година, во Нагасаки живеат околу половина милион луѓе, таму се наоѓаат бројни универзитети, а таму се прават и познати автомобили.

Низ светот, од Втората светска војна, демократски и недемократски земји детонираа речиси три илјади атомски бомби (т.н. тестови).

Радијацијата, јонизирачкото зрачење, е насекаде околу нас. Еквивалентната доза на јонизирачко зрачење се мери со изведената SI единица Sievert (скратено; Sv). Името го добила по шведскиот физичар и доктор Ролф Сиверт. Дозата на 1Sv е енормно голема, така што во реалниот свет користиме и мериме mili и micro Sv (илјада или милион пати помалку од 1Sv). Нашиот свет коегзистира со јонизирачко зрачење.

Ако јадеме банана, добиваме 0,10 μSv. Аеродромскиот скенер нè збогатува со вредност од 0,20 – 0,60 μSv. Десет часа летање со авион на десет илјади метри височина нè снабдува со 30 μSv. Рендгенската слика на забите со понови апарати ни зрачи со 100 μSv, со мамограм чија вредност е најмалку 400 μSv. КТ скен на цело тело 10.000-30.000 μSv. Во текот на шесте месеци од нивниот престој на Меѓународната вселенска станица, астронаутите ќе добијат 80.000 μSv, додека идните колонизатори ќе добијат најмалку 250.000 μSv за исто толку време за време на патувањето до Марс.

За време на инцидентот во Фукушима, забележани се највисоките дози добиени од сервисниот персонал од 670.000 μSv! Доза од над 10.000.000 μSv (10 Sv) речиси сигурно подразбира смрт на лице за помалку од 30 дена по изложувањето.

Проблемот со јонизирачкото зрачење е дотолку поголем бидејќи нашите тела не се во можност да го детектираат неговото присуство. Последиците од изложувањето на овој тип на ЕМ зрачење доцнат и често е тешко да се поврзат со моментот и причината. На пример, едно лице може да биде изложено на повеќе смртоносни дози на зрачење во еден миг, без да чувствува ништо, последиците ќе резултираат за неколку часа, денови или недели, дури и години подоцна.

Се разбира, не е сè црно-бело. Вредностите што ги наведовме може да варираат, на пример, од возраста и квалитетот на медицинските помагала, рутата и висината на авионот, локацијата на Земјата каде што се наоѓаме, моменталната ситуација на Земјата и вселената …

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Сигурни знаци дека вашата партнерка доживува оргазам при сексуален однос
Следната статијаТишината е лековита!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде