Следејќи ги веќе спроведените студии, истражувачите сега се фокусираа на протеин на површината на вирусот SARS-CoV-2 наречен домен на врзување на рецепторот (РБД), кој е дел од вирусот кој се врзува за клетките домаќини.

Ова ја прави важна цел за научниците кои се обидуваат да разберат како вирусот ги инфицира луѓето. Во оваа лабораториска студија, научниот тим оцени како SARS-CoV-2 RBD комуницира со респираторните и црвените крвни клетки во крвните групи А, Б и О.

Резултатите покажаа дека SARS-CoV-2 RBD има силна склоност да се поврзе со крвна група А, која се наоѓа на респираторните клетки, но нема афинитет кон црвените крвни зрнца на крвната група А или другите крвни групи пронајдени на респираторните клетки.

Крвната група е предизвик, бидејќи е наследна и не е нешто што можеме да го промениме. Но, ако можеме подобро да разбереме како работи вирусот со крвните групи кај луѓето, можеби ќе можеме да најдеме нови лекови или методи на превенција, рече д-р Шон Стоуел.

Овие откритија, сами по себе, не можат целосно да опишат или предвидат како коронавирусите ќе влијаат на пациентите од различни крвни групи, забележаа истражувачите.

Научниците истакнуваат дека она што го учат од студијата не е единствениот механизам одговорен за она што го гледаат клинички, но може да објасни дел од влијанието на крвната група врз инфекцијата на коските.

Според научниот тим, изборот на САРС-КоВ-2 РБД да го препознае и поврзе антигенот на крвната група А, кој се наоѓа во белите дробови кај луѓето со крвна група А, може да обезбеди увид во потенцијалната врска помеѓу крвната група А и инфекцијата со ковид19.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде