Се верува дека луѓето со „поризични“ крвни групи имаат поголемо ниво на протеини на згрутчување на крвта, што може да предизвика артериска тромбоза, што е една од главните причини за срцев удар и мозочен удар, но и белодробна емболија, пишува британски Би-Би-Си.

Студија објавена од Европското здружение за кардиологија анализира податоци од повеќе од 1,3 милиони луѓе, а резултатите покажаа дека ризикот од кардиоваскуларни проблеми во крвните групи А, Б или АБ е за 9 проценти поголем отколку кај луѓето со крвна група 0.

Се верува дека луѓето со „поризични“ крвни групи имаат поголемо ниво на протеини на згрутчување на крвта, што може да предизвика артериска тромбоза, што е една од главните причини за срцев удар и мозочен удар, но и белодробна емболија, пишува британски Би-Би-Си.

Експертите нагласуваат дека е потребно да се спроведат истражувања со цел да се утврди дека со 100% сигурност, како и истражувања во врска со причината за зголемен ризик кај луѓе со крв А, АБ и Б.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде