Љубителите на кафе кои уживаат во кафето направено во кафетеријата наутро треба да се префрлат на кафе од машина за филтрирање за да го намалат ризикот од срцеви заболувања, покажа најновото истражување.

Норвешките научници проучувале како видот на кафе влијае на холестеролот кај испитаниците, пишува Телеграф.

Повеќе од 20.000 луѓе пополниле прашалник во кој се поставувале прашања за тоа колку кафе пиеле, каков вид кафе преферираат, додека научниците ја анализирале нивната крв.

Испитаниците биле поделени во групи во зависност од количината на кафе што го испиле: една до две шолји дневно; три до пет чаши; повеќе од пет на ден. На прашањето за видот на кафето, им биле понудени следниве одговори: нема, кафе од филтри, апарати за кафе, еспресо од машини или капсули и инстант кафе.

Истражувањето покажа дека жените пијат нешто помалку од четири шолји кафе дневно во просек, додека мажите пијат речиси пет шолји во просек, открија истражувачите. Во текот на истражувањето не беше дефинирана стандардната големина на чашата.

Така, за групата која консумирала три до пет шолји дневно, било откриено дека филтерот за кафе најмалку го зголемува холестеролот. Тоа е зголемување за 0,04 кога се во прашање мажите, а 0,07 милимоли на литар кај жените. Тоа се нивоа над почетните вредности поставени од испитаниците кои не пијат кафе.

Спротивно на тоа, кафето од кафето може да го зголеми холестеролот за 0,25 милимоли кај мажите и 0,18 милимоли на литар кај жените.

Што се однесува до еспресо кафето од машината, тоа го зголемува холестеролот кај мажите за 0,16, а кај жените за 0,09 милимоли на литар. Инстант кафето го зголемува холестеролот за 0,08 милимоли кај мажите и 0,1 милимоли кај жените.

Научниците истакнуваат дека не се работи за големи бројки, но дека се значајни. Како што објаснуваат, поради големата консумација на кафе, дури и малите здравствени ефекти можат да предизвикаат сериозни здравствени последици.

Нашите резултати поврзани со кафето од кафетеријата се исти како оние од 1980-тите, што значи дека резултатите може да се генерализираат, пишуваат научниците во извештајот објавен во списанието Open Heart.

Нашето истражување ги поддржува актуелните здравствени препораки за намалување на внесот на кафе направено во кафетеријата поради неговото влијание врз зголемувањето на холестеролот, велат тие.

Научниците истакнаа дека хемикалиите кои влијаат на зголемување на холестеролот – дитерпените, кафестолот и кахвеолот ги има во сите кафиња, но различните начини на подготовка влијаеле на нивната содржина во финалниот производ.

Сепак, не можам да објаснам зошто нивото на холестерол е повисоко кај мажите отколку кај жените.

Том Сандерс, почесен професор по исхрана и диететика на Кралскиот колеџ во Лондон, кој не учествуваше во студијата, рече дека тоа е поради разликите во навиките за пиење кафе, а не поради физиолошките разлики меѓу мажите и жените.

Тој додаде дека потрошувачите кои пијат мали количини кафе, помалку од две дневно, не треба да се грижат за видот на кафе што го консумираат, но дека љубителите на кафе, кои пијат повеќе од три шолји дневно, дефинитивно треба да ги земат предвид резултатите од истражувањето.

Коментирајќи го истражувањето на др. Дипендер Гил, предавач по клиничка фармакологија и терапија на Универзитетот Сент Џорџ во Лондон, предупреди на една работа.

Иако постојат интересни тези кои го поврзуваат консумирањето кафе и нивото на холестерол со одреден пол и начинот на подготовка на кафето, треба да се внимава кога се толкуваат причинско-последичните врски. Особено ако се земе предвид дека други фактори можат да влијаат на нивото на холестерол кај потрошувачите на кафе, предупреди тој.

ИЗВОРСлободна Далмација
претходниот член,Компирот е исклучително здрава намирница: Има повеќе калиум од бананата
Следната статијаИ во 21век правото на абортус е загарантирано само на хартија

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде