Кога за прв пат се користеше терминот „книга на плажа“, тоа значеше роман со мека и светла содржина. Ова главно значело романтични романи, што довело до проширување на поджанрот на книги кои се одвиваат на море и чија тема е исклучиво лето со секогаш среќен крај.

Ова е книга со наслови од различни жанрови, па на листата на препорачани наслови се најдоа Достоевски, биографијата на Бертранд Расел и романите на Даниела Стил.

Во исто време, книгите кои се јасно класифицирани како „книги на плажа“ најчесто им се нудат на жените и визуелно се попривлечни за женската читателска публика.

Ова се всушност оние книги кои ќе ве натераат желно и упорно да вртите страница по страница и покрај тоа што се читаат во средина каде што вашата концентрација не е нужно најсилна. Сепак, јасно е дека одредени книги обично се препорачуваат за жени, а други за мажи.

Својата трајна популарност ја должат на фактот што бројните списоци со нови наслови не тераат да копнееме за одмор, а тоа е годишното време кога луѓето имаат најмногу време да посветат на читањето.

Денешните списоци со препорачани книги за одмор ги опфаќаат сите жанрови подеднакво и ги вклучуваат изданијата со мека и тврда книга, како и сè попопуларната е-книга, која можеби не е најпрактична за на плажа.