Козаците го освоиле Сибир и ги чувале границите на Русија, им служеле на руските цареви и кренале бунт против нив. Европејците ги плашеле децата со нивното име, додека козачката воена вештина ги воодушевила нивните генерали.

Не е позната точната година на потеклото на Козаците; Вообичаено е да се брои историјата на Козаците од 15 век, кога името почнало често да се споменува во историските документи.

Бегството од феудалното угнетување, гладот, сушата, болестите, прогонството на верниците и другите неволји ги принуди активните и енергични луѓе од цела Русија да тргнат во потрага по подобар живот на буквално ничија територија, односно до немирните степски граници на Источна Европа, во долниот тек на реките Днепар, Дон, Терек, Волга и Урал.

На бреговите на овие големи реки се формирале самоуправни заедници од неколку илјади Козаци, кои постојано биле во војна со соседните држави и племиња.

Козаците се бореле против сите нивни соседи (против Московската империја, Кримскиот хан, Турција и полско-литванскиот сојуз), а во случај на потреба привремено ќе склучеле сојузи со своите поранешни непријатели. Тие контролирале бројни трговски патишта и земале данок од карваните за да ја преминат нивната територија, а понекогаш едноставно ги ограбувале.

Што може да се каже за потеклото на Козаците?

Современите истражувачи верувале дека покрај очигледните руски и источноевропски компоненти, монголско-турскиот и кавкаскиот народ можеле да учествуваат во нивната етногенеза.

Навистина, дури и денес често може да се најдат црномурести потомци на Козаците. Козаците секогаш зборувале на дијалекти на рускиот јазик разбирливи за сите жители на Русија, со исклучок на одредени зборови.

Козаците никогаш немале посебен национален идентитет, но затоа нивниот класен и верски (православен) идентитет отсекогаш бил многу изразен.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Појадокот треба да се зема што е можно порано
Следната статијаСе огласи Орбан: Нема да се воведуваат санкции на рускиот гас

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде