Патот до покачувањето не е спринт, туку маратон за кој треба да се подготвите однапред.

Да бидеме искрени, никој не е премногу возбуден кога ќе одлучи да закаже состанок со претпоставен или работодавач и да преговара за покачување.

Постојат големи шанси вашиот план да вроди со плод, бидејќи некои истражувања покажуваат дека замената на вработен кој дал отказ ја чини компанијата во просек 21% од неговата годишна плата.

Јасно е дека не е лесно, но стиснете заби и следете ги следните инструкции:

​Клучот на успехот е да зборувате за вашите достигнувања, што ќе ви донесе многу поголема шанса.

Нема да добиете покачување со добри преговарачки вештини кои ќе ги покажете на еден состанок, но сигурно ќе успеете со постигнатите резултати за кои претходно сте се договориле со претпоставениот кој одлучува за вашата плата.

  • Барајте покачување после некое достигнување

Би било паметно да размислите за ова кога сте близу до исполнување на вашите KPI.

Заработете го вашиот успех, но однапред осмислете стратегија за пребарување позиција за да се најдете во идеална позиција за да побарате од вашиот шеф заслужено покачување.

  • Запишете го и извежбајте го планот

Не влегувајте на состанокот со празни раце и без претходна подготовка.

Направете список на специфични причини зошто заслужувате покачување, запишете го и поминете низ него за да обезбедите сигурна и убедлива изведба. М

ожеби покрај вашите причини, сакате да споменете дека во последно време сте имале повеќе одговорности на работа, дополнителни задачи, дека успешно сте усвоиле нови стратегии и завршени проекти и какви планови имате за да ги подобрите перформансите на вашиот сектор во иднина.

Размислете за внесување и печатење на вашиот план за вашиот шеф, за тој да може да го разгледа и да разговара за тоа со други супервизори доколку е потребно.

  • Изберете добар тајминг

Запознајте се со ревизорската политика на вашата фирма. Дали прават анализа на успешноста на секои три месеци? На секои шест? Годишно?

Дискретно разговарајте за ова со вашите колеги или консултирајте се со човечки ресурси за да добиете чувство за распоред.

Доколку е можно, треба да го прилагодите вашето барање со позитивниот финансиски бизнис на компанијата.

Значи, можеби ќе треба да побарате покачување на покачување на почетокот на фискалната година или кога мислите дека вашиот работодавец ќе ви биде полесно да го изброи покачувањето како уште еден финансиски фактор.

  • Не решавајте сериозни проблеми преку емаил

Иако е прифатливо да закажете состанок преку е-пошта, треба да имате интервју за готовина во живо.

Тоа е најдобриот начин да покажете дека сте сериозни и тоа е најдобриот начин да се измери одговорот на претпоставениот на вашето барање.

Вие дури се осмелувате да го / ја извадите на ручек.

ИЗВОРВработување
претходниот член,Грција ги олабавува мерките пред туристичка сезона
Следната статијаРецепт за домашна маска за лице со краставица и лимон

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде