Можеби не постои брз начин за решавање на сите животни проблеми, но постои начин за брза борба против акните на лицето.

Толку едноставна и ефикасна што ќе бидете воодушевени од резултатите, со трепкање на окото. Која е тајната, прашуваш? Во коцки мраз!

Овој едноставен трик за смирување на црвенилото и намалување на воспалението под кожата, без несакани ефекти, може да ви помогне во борбата против акните и мозолките. Иако коцките мраз не можат, како магија, да ги отстранат акните од лицето, тие можат да го олеснат заздравувањето и обновувањето на кожата.

Употребата на третмани за настинка во третманот на акни не е навистина нова. Оваа идеја е позната на човештвото уште во далечната 1925 година, кога мразот беше главното средство за смирување на црвенилото и иритацијата на кожата. Мразот носи неверојатни придобивки на лицето во однос на третманот со акни како што се:

Намалување на отокот и воспалението – Звучи ветувачки, бидејќи дури и кога ќе ја свиткате статијата, мразот се става на отеченото место.

Црвенилото и отокот може да бидат вистински кошмар ако се борите со цистични акни. Мразот, сепак, ги стеснува крвните садови и го намалува воспалението. Има смирувачко дејство и го забавува протокот на крв, што ви дава моментално олеснување.

Една од главните причини за појава на акни е затнувањето на порите на кожата како резултат на акумулација на нечистотија и мртви клетки на кожата. Редоследот на настаните ви е јасен – бактериската инвазија предизвикува појава на акни во тие области. Обвивките базирани на мраз помагаат во намалување на порите, што значи дека бактериите немаат пристап до подлабоките слоеви на вашата кожа

Избегнувајте примена на коцки мраз директно на лицето, наместо тоа, завиткајте ги во чиста крпа или памучна крпа и третирајте ја областа со акни околу 10 минути. Направете пауза од 5 минути за кожата да ја добие својата боја и повторете ја постапката.

За уште поефикасни резултати, потопете го лицето во ладна вода во која се мешаат коцки мраз со прстени од лимон и краставица. Држете во вода неколку секунди, а потоа испливајте на лицето и повторете два до три пати. Лимонот и краставицата се многу ефикасни во отстранувањето на нечистотиите од лицето.