Абрахам Маслов е еден од двата најзначајни преставници на хуманистичката парадигма во психологијата.

Вториот е Карл Роџерс.

Маслов е творец на познатата пирамида на потребите на чиј врв се наоѓа потребата за самоактуализација или во превод лично остварување.

Маслов (1970) ги опишал самоактуализираните луѓе како луѓе кои се реализирани и кои прават се за што се способни.

При проучувањето луѓе кои тој сметал дека се самоактуализирани, како на пример Абрахам Линколн, Алберт Ајнштајн, Вилијам Џејмс и др, Маслов идентификувал 15 карактеристики на самоактуализирани луѓе.

Еве кои се тие:

 • Точна перцепција на реалноста
 • Уживање во нови искуства
 • Тенденција за доживување врвни искуства
 • Јасни морални стандарди
 • Смисла за хумор
 • Чувство на блискост со сите луѓе
 • Блиски пријателства
 • Демократски карактер, прифаќање на другите
 • Потреба од приватност
 • Независност од културата или животната средина
 • Креативност
 • Спонтаност
 • Насоченост кон проблемите, наместо насоченост кон себе
 • Прифаќање на човечката природа
 • Отпор кон конформирање.

Интересно е да се спомене дека, според Маслов, можност за лично остварување имаат само луѓе кои успеале да ги задволат своите останати потреби кои се наоѓаат пониско на пирамидата на потреби.

А тие се: физиолошките потреби, потреба за безбедност, потреба за љубов и припаѓање, потреба од почитување, интелектуални и естетски потреби.

Исто така, забележително е тоа што естетските потреби или потребите за сетилно искуство, Маслов ги става над интелектуалните потреби, што е обратно од сите останати хиерархизирања, особено од рационалистите во филозофијата.

ИЗВОРТеоретски пристапи во психологијата, Мет Џарвис / Мој збор
претходниот член,Не е важно што некој ќе ви каже, туку како вие ќе изреагирате!
Следната статијаМажите одговараат: Карактеристики на „совршена“ вагина!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде