Советот доаѓа од соседите, написи во списанија, веб-страници на клиники, дури и медицински сестри:

-Пијте многу вода пред и по вакцината КОВИД-19 за да помогнете да се избегнат несаканите ефекти.

Проблем: Нема докази дека пиењето дополнителна вода може да помогне да се отстранат

  • болките во рацете,
  • болките во телото и
  • треските што некои луѓе ги доживуваат откако се вакцинирале против COVID-19.

Повеќе вода исто така нема да ги намали шансите за несвестица за луѓето.

Еве што знаеме за тоа како водата може да влијае на одговорот на вакцината и општото здравје, врз основа на достапните докази.

Вакцинација и вода

Научниците не спроведоа рандомизирани испитувања за да видат како пиењето вода може да влијае на нивото на антитела или други имунолошки реакции.

Тоа е комплицирано прашање за решавање, делумно затоа што имунолошкиот одговор следи две главни патеки:

На долг рок, вакцината му помага на телото да постави трајна одбрана од вирусот.

На пократок временски размер, вакцината, предизвикува „вроден“ имунолошки одговор.

Истражувачите имаат спротивставени мислења за улогата на водата во сето тоа.

Студиите врз жаби сугерираат дека екстремната дехидрираност може да го потисне имунитетот, предизвикувајќи клетките потешко да сигнализираат едни со други, вели Соња Шарма, имунолог од Ла Јола, во Калифорнија.

Кај луѓето, дехидрацијата може да биде еден од повеќе стресни фактори и да предизвика лошо здравствено однесување што го одложува производството на антитела, додава таа.

И некои истражувања сугерираат дека луѓето чувствуваат поголема болка кога се дехидрирани, вели Џоди Стуки, епидемиолог за исхрана, порано во Детската болница во Институтот за истражување Оукленд, во Калифорнија.

Но, премногу пиење алкохол е исто така ризик по здравјето, покажуваат студиите, предизвикувајќи опаѓање на нивото на натриум и доведува до главоболки, замор, напади, дури и смрт.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде