Околу 85% од овие бактерии се „добри“ бактерии, а намалувањето на нивниот број овозможува решавање на патогени, „лоши“ бактерии. Секоја личност има единствена, цревна микробиота слична на отпечатоци, која се формира во првите 1000 дена од зачнувањето. Улогите на овие микроорганизми се многубројни, помага при варење, спречува инфекции, но и бројни автоимуни болести.

Што е имунолошкиот систем?

Комплексен, скоро генијален систем, уникатно поставен низ целиот организам. Главната улога на имунолошкиот систем е да препознава штетни микроорганизми и да се брани од нив.

Развојот на микробиотата и созревањето на имунолошкиот систем на цревно ниво се јавуваат истовремено во најраната возраст. Затоа велиме дека површината на цревата е главната врска помеѓу нејзините жители и нејзината улога да го заштити домаќинот.

1608024201_ProfNina-2.jpg

ЗДРАВЈЕТО Е БИТНО!

Во последно време се зборува многу за пробиотиците и нивната зголемена употреба во различни гранки на медицината. По дефиниција, ова се живи микроорганизми, кои, дадени во соодветни количини, имаат корисен ефект врз здравјето на домаќинот. Покрај запирање на дијарејата и ублажување на стомачните проблеми, тие го подобруваат квалитетот на животот на пациентите со инфламаторно заболување на цревата, се користат превентивно со антибиотици, во третман на инфекција со клостридија, намалување на егзема и атопичен марш (алергиско кивање, бронхијална астма), дадени на деца кои посетуваат колективи и влијаат на зајакнување на имунитетот.

Светската гастроентеролошка организација и Европската асоцијација на детски гастроентеролози, хепатолози и нутриционисти препорачуваат квасец Saccharomyces boulardii и бактериска пробиотска култура Lactobacillus rhamnosus GG во повеќето индикации. Овие две пробиотски култури, исто така, покажуваат голем степен на влијание врз имунитетот. Saccharomyces boulardii го зголемува производството на имуноглобулин IgA во цревата. Имуноглобулин IgA го штити организмот од патогени, а со тоа го зајакнува имунитетот на организмот. Покрај мукозната мембрана на дигестивниот тракт, IgA антителата се наоѓаат и во плунката, солзите и во мукозните мембрани на респираторниот тракт и генитоуринарниот тракт, каде што тие ја обезбедуваат првата линија, односно најраната одбрана од бактерии и вируси.

Исто така, Saccharomyces boulardii го зголемува производството на IgG антитела кон клостридија и нејзините токсини, што ја забрзува нивната елиминација и значително ја намалува веројатноста за повторување на оваа инфекција. Исто така, произведува ензими кои ги разградуваат токсините за клостридија.

За потсетување, IgG антителата се најраспространети во нашето тело. Овие антитела се еден вид подготовка на нашиот организам за повторен напад на таа инфекција и нејзино подобро елиминирање. Нивното откритие во лабораторија значи дека порано била инфекцијата и дека нашиот организам веќе се борел против неа.

За зајакнување на имунитетот на пробиотската култура, најдобро е да се комбинира со цинк. Цинкот е неопходен минерал, антиоксиданс, многу важен во одбраната на организмот од патогени микроорганизми. Има директен ефект врз некои вируси, на пр. риновируси, кои се најчестите причини за настинка кај децата.

Цинкот ги блокира нивните ензими, со што се спречува да се размножуваат и шират низ целото тело. Исто така, има ефект врз зајакнување на локалниот имунитет на цревата. Ја зголемува регенерацијата на цревниот епител, го запира лачењето на течност, го зголемува лачењето на антитела IgA и го зајакнува клеточниот имунитет. Ефектот во запирање на лачењето на течност е особено важен кај деца со дијареја, бидејќи на тој начин се спречува дехидрираност. На нашиот пазар има пробиотици за деца кои содржат цинк. Овие пробиотици ќе помогнат да се зајакне нашиот имунитет и да се спречат инфекциите.

Како родители, сакаме да им го дадеме на нашите деца најдобриот почеток во животот. Свесни сме колку е важно доброто здравје од најраното детство за непречен развој и живот исполнет со среќа и безгрижно подоцна. Во таа смисла, најголемиот дел од силата на нашиот имунолошки систем доаѓа директно од цревата. Затоа, не е на место да се земат предвид и да се вклучат кај детето некои од пробиотичките препарати што можат да се користат од најрана возраст. Доброто здравје на дигестивниот тракт влијае на доброто здравје на црниот дроб, нервниот систем, бубрезите и другите органи кај децата.

Д-р Нина Ристиќ
Педијатар-гастроентеролог

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде