Вистинските џентлмени се хедонисти, тие наоѓаат причина за уживање во секоја ситница и во секој детаљ.

Тоа ги прави постојано мотивирани и оптимистични. Но и во вистинското уживање тие имаат строго поставени граници и правила.

Вистинскиот џентлмен не претерува во ништо – храна, пијалок, цигари и др. работи кои се извор на задоволството.

Генерално ставот на џентлмените кон хедонизмот може да се специфицира во 4 атрибути:

Помалку е повеќе

Тие не се расфрлаат непотребно со материјални нешта. Напротив се внимателни во дозирање на работите кои им предизвикуваат уживање.

Вообичаено во животот се водат од паролата „Помалку е повеќе“ (Less is more).

Мерка

Ако нивната мерка е неколку чаши виски, тие ќе се задржат на сопственото мерило и нема да потпаднат под влијание да испијат уште една.

Едноставно имаат мерка и во јадењето и во пиењето и тоа им дава поголемо чувство на уживање во дозата која е одредена по нивна мерка.

Изострени сетила

Тие не ставаат „се и сешто“ во своја уста. Напротив имаат многу добро изострено сетило за вкус кое препознава диверзитет на вкусови.

Не јадат да се најадат и не пијат да задоволат само потреба, туку да уживаат во секој составен микро елемент.