Од пчелите до делфините до слоновите, многу диви животни живеат во кооперативни групи управувани од единствен водач. И, како што е случај во човечките општества, овие владетели тргнуваат по различни патишта до власта. Во зависност од нивната големина и карактерот, шимпанзата или користат брутална сила или градат коалиции за да напредуваат. Врвните кучиња на некои видови, како што се точкастите хиени, се одредуваат според полот или по лозата, така владетелите се искачуваат во монархија. Рибите со стаклен грб едноставно го следат најубавиот во групата.

И иако луѓето понекогаш гледаат на староста на лидерите како слабост – барем за претседателите на САД – некои животински видови ги прифаќаат своите старешини, вели Џенифер Смит, специјалист за еколошко однесување во колеџот Милс во Калифорнија.

„Честопати цицачите активно избираат да следат животно кое има повеќе знаење и искуство собрано во текот на целиот свој живот“, вели Смит, која истотака вели дека тоа е особено точно со женските старешини.

МАТРИЈАРХАТИ

За африканските слонови, тоа би била најстарата жена во стадо.

Овие големи дами, кои можат да живеат 60 години, се највешти во препознавањето на татнежот на опасните лавови и ги штитат своите роднини од напади, покажа истражувањето спроведено во кенискиот национален парк Амбосели. Тие исто така ги користат своите славни спомени за да го мапираат пејзажот и да го водат своето стадо до основните ресурси, како што се храна и вода. „Тоа е лидерство засновано врз престиж и достигнувања“, вели Смит.

Постарите женки, исто така, ги водат орките, или кит убиец, водејќи ја нивната семејна група до 50 години откако го родиле последното малецко. Една неодамнешна студија покажа дека водејќи ги нивните роднини на најдобрите места за лов на риби, жените во менопауза се од суштинско значење за опстанокот на нивните роднини; кога една баба умира, ризикот од смрт на внуците се зголемува. „Тоа е особено случај кога храната е оскудна“, вели Смит. „Еколошкото знаење на бабата е многу важно во овие општества“.

ПРАВИЛА ЗА ДОМИНАЦИЈА

Алфа-женките, исто така, ги водат точкастите хиенски кланови во Африка, кои можат да бројат дури 130 члена. Секоја женка е сортирана од раѓање во нефлексибилна социјална хиерархија, како клики од средно училиште од кои никој никогаш не дипломира. „Кралицата во забележаното општество со хиена го наследува својот ранг врз основа на тоа која е нејзината мајка, така што има социјален трансфер на знаење и моќ“, вели Смит. (Хиените можеби ги бие лош глас, но тие се најуспешниот предатор во Африка.)

Повеќе семејства постојат во поголема група на хиена, со кралските лидери на врвот и секое семејство е рангирано за одредени нивоа на пристап до храна и ресурси. Алфа женките и нивните младенчиња, на пример, добиваат најдобар пристап до храна и социјална поддршка од своите роднини. Тоа обично гарантира дека тие женки се поздрави и даваат повеќе потомци – циклус кој го одржува социјалниот ранг и ги остава мажјаците во втор статус. Во хиените кланови, „женките ги повикуваат скоро сите аспекти од животот“, вели Смит.

БРУТАЛНА СИЛА

На врвот на општествата на шимпанзата е алфа маж чиј главен интерес е сексот; лидерите уживаат пристап до плодните жени и лидерот има најмногу потомство. Овие главни шимпанза го одржуваат мирот со прекинување на споровите во групата и контролирање на ресурсите како што е храната. Тие, исто така, одржуваат наредба за ecиркање што одредува кој со кого ќе се спари – популарна политичка услуга што ќе им биде доделена на поддржувачите.

Алфа-шимпанзата не се одредуваат според раѓањето, така што тие секогаш се чуваат од можни удари од машки разурнувачи. Како резултат, многу водачи на шимпанзата се „лични насилници“, кои работат навистина напорно за да го задржат тој висок статус тероризирајќи ги сите други “, вели Мајкл Вилсон, екологист на Универзитетот во Минесота, кој ги проучува групните односи меѓу големите мајмуни.

КОАЛИЦИИ

Но, тоа не е секогаш случај.

Интригантно, некои шимпанза – особено оние што се помали и помалку агресивни – стануваат лидери преку една сосема друга стратегија: градење коалиции. Во националниот парк „Гомб поток“ во Танзанија, Вилсон проучувал алфа-шимпанзо што истражувачите го именувале Фројд. Овој маж останал на власт градејќи врски со своите колеги шимпанза, чешлајќи се и поминувајќи повеќе време во интеракција со нив. Другите мажи кои го применуваат овој пристап се забележани дури и како скокоткаат новороденчиња – слично како човечки политичари да ги бакнуваат бебињата на кампањата. Применувајќи љубезност – и некое традиционално политизирање, Фројд бил награден со лојалност и сите поволности на моќта, како што се храна, дотерување и парови.

КОНСЕНЗУС

Политичките научници испитале до кој степен луѓето избираат водачи засновани врз привлечноста – критериум што се применува и во нечовечките сфери. Трикожниот-грб, мала риба потекнува од Северната хемисфера, бара физичка привлечност – но не се базира на плитка естетика. Видовите избираат водачи кои се дебели, со мазна кожа (а со тоа и без болести), бидејќи овие фактори упатуваат на цврсти вештини за здравје и преживување.

Таа студија исто така открила дека откако риба во јато ќе го идентификува тој привлечен водач и ќе започне да го следи, остатокот од групата оди заедно со мнозинството. Колку е поголемо јатото, толку е поголема веројатноста дека рибите го следат правилниот водач, што укажува на тоа дека големиот број може да помогне во преживување и успешност на јатото. Но, како и кај луѓето, консензусниот пристап може да има и свои недостатоци: Понекогаш неколку риби следат помалку пожелна риба, водејќи ја целата група во пропаст.

ДЕМОКРАТИЈА НИЗ ТАНЦ

Кралиците на пчелите го преземаат својот престол на одлучно насилен начин. Работничките пчели создаваат околу десетина потенцијални кралици со хранење на обичните работнички со посебна диета. Тогаш работниците се повлекуваат и ги оставаат кандидатите за кралица да се борат, еден на еден, со секој натпревар да заврши со победа или смртоносен убод.

Последната пчела што ќе преживее станува кралица – иако таа не е голем лидер. „Нејзината функција е да биде јајцевиден слој“, вели Томас Сили, биолог од Универзитетот Корнел и автор на „Дедократија на медните пчели“. „Освен што е вешт борец, тоа е сè што прави“.

И покрај крунисувањето на кралицата, кога пчелите се соочуваат со одлука за живот или смрт – каде да се пресели загрозена кошница или дали да се подели успехот – тие дејствуваат демократски за да изберат кој и да е пат на лидерот да го следат, вели Сили. Неколку стотици извиднички пчели бараат нови места за гнездење и се враќаат во кошницата за да известат за овие примарни локации. Колку поенергично танцува извидничка пчела – комуницирајќи информации за насоката и растојанието до локацијата – толку повеќе привлекува неизвршени извидници да ја посетат нејзината страница.

Кога критичен број извидници посетиле одлична локација, пчелите на тоа место сфаќаат дека достигнале кворум и победиле на „изборите“. Потоа се враќаат во кошницата за да ги натераат другите да постапуваат според резултатите. Сили вели дека „Однесувањето на пчелите претставува интересно спротивставување на изборите меѓу луѓето, на кои кандидатите не се нужно поттикнати да бидат искрени. За пчелите, од друга страна, клучно е да бидат вистинити за соодветноста на нивниот иден дом.“

„Успехот на секоја пчела зависи од тоа дали колонијата добро се снаоѓа“, вели тој, па тие „само ги известуваат работите правилно. Во спротивно, самите се осудуваат на пропаст“- поука што може да биде од корист на другите видови, вклучувајќи го и нашиот.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде