Големите кризи доведуваат до големи трансформации. Ништо во светот не доведе до радикална трансформација на секојдневниот живот како епидемијата на шпанска треска од почетокот на 20 век.

Шпанскиот грип беше најсмртоносната пандемија во историјата на човештвото. Се појави на крајот од Првата светска војна.

Во три бранови, помеѓу јануари 1918 и декември 1920 година, се шири низ целиот свет. Вирусот зарази третина од светската популација – околу 500 милиони луѓе. Околу 50 милиони души го напуштија светот.

Шпанската треска однесе пет пати повеќе животи од Првата светска војна.

Нешто суштинско во општеството не беше во ред. Нешто суштински мораше да се промени. Карл Маркс беше во право – индустриското општество во 19 век беше неодржливо и ќе пропадне самостојно.

Тоа беше вистина.

Шпанскиот грип беше последица на лошото здравје, исхрана и услови за домување. Најголемиот проблем беше хигиената.

Проблемот на несоодветно домување

Повеќето луѓе, поголемиот дел од историјата, живееле во најголема мизерија. Луѓето живееја без вода, без струја и без тоалети.

Процесот на индустријализација остро го влоши квалитетот на домувањето. Некои историчари укажуваат на катастрофалните услови во кои живееле луѓето на почетокот на 20 век.

Филип Овен, во својата книга „Историја на приватниот живот – од Првата светска војна до денес“, ги наведува бизарните услови за живот во Франција во средината на 20 век.

Пописот во 1954 година нуди шокантна слика за застарениот начин на живеење во Франција. Околу 13,4 милиони станови, едвај повеќе од половина (58,4%) имаат проточна вода, само четвртина имаат тоалет во станот, секој десетти има бања или туш, а ист број станови имаат централно греење. Кој би рекол дека сме помалку од 70 години одделени од ваква слика?

Ситуацијата на почетокот на векот беше далеку полоша, забележува Аријес. Фабрички работници, неколку милиони од нив, низ цела Европа, спиеле, работеле и живееле во фабричкиот простор. По потекло од село, фабричките работници немале дом во градот.

Секојдневно се вдишуваше чад и пареа. Храната беше малку и неквалитетна. Работеле и спиеле во ист костум. Креветите биле поделени. Се сметало дека водата го ослабува телото, па затоа ретко се миеле рацете и лицето. Капењето не било познато.

Животот во станбени области не бил подобар. Овен истакнува дека, според пописот од 1906 година, една третина од семејствата во француските градови живееле во една просторија. Имало пожари, имало работа, имало спиење. Исто така, немало посебен сон. Повеќе луѓе спиеле во ист кревет. Интимност и приватност не постоеле.

Мокрењето се изведувало во садовите во текот на ноќта, пред очите на другите.

И тогаш се случила 1918 година. За неколку месеци, светската популација била десеткувана. Бројот на работна сила бил намален за една третина. Вирусот зафатил маргинални делови од општеството, но го загрозил опстанокот на општеството како целина.

Решението требало да биде радикално и сеопфатно. Условите за живот на повеќето луѓе морале значително да се подобрат. Прашањето за домување е формулирано како прашање на здравје.

Бетриз Коломина зборува за модерната архитектура како архитектура на параноја која се развила од страв од белодробни заболувања, инфекции и вируси. Модерната архитектура била резултат на колективна хистерија.

Светлина, простор, воздух – концепт на модерен град

Бидејќи прашањето за домување било формулирано како прашање за здравјето, направено е пребарување за соодветна форма на град што одговара на идентитетот на здрава, модерна индивидуа. Во реализацијата на оваа идеја, архитектурата и урбанизмот играле клучна улога. Урбаната хигиена станала исклучително важна.

Новата идеја за здравје барала нова идеја за градот. Идејата за модерен град се заснова на негирање на традиционален град, компактен урбанизам и населби на работничката класа, валкани и тесни улички.

Светлината, просторот и воздухот биле нови идеали. Големите и пространи булевари, ориентирани кон страните на светот, се сметале за соодветно решение.

Станбени населби се граделе подалеку од индустриските зони. Високите згради биле изградени во морето на зеленило, со огромни простори за рекреација. Физичката подготвеност биле обожавана. Доброто сонце и вентилацијата биле сфатени сериозно. Изградени се нови колонии, но и цели делови од градовите.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде