Додека бројот на заразени со коронавирус не престане да се зголемува, се чини дека годинашниот грип сè уште не пристигнал. Иако обично се случува на Западната хемисфера повеќе случаи на грип да започнат да се чувствуваат околу средината на ноември, оваа сезона е доцна. Логична претпоставка е дека Ковид-19 негативно влијаеше на неговото ширење затоа што со избегнување на инфекција со еден вирус ги избегнавме обајцата, а повеќе луѓе беа вакцинирани против грип.

Сепак, вистинската зима сè уште не е започната, згора на тоа, најсериозниот бран на грип секогаш се очекува околу февруари, така што неговиот целосен потенцијал сè уште не е искористен. Затоа се прашуваме што се случува во случај да се заразите со обата вируси истовремено, пишува Вашингтон пост.

Експертите за инфективни болести предупредуваат дека двојната пандемија ќе ја загрози кревкоста на веќе слабиот здравствен систем кој едвај се бори со короната. Значителен дел од населението би можело да се разболи со обете инфекции во рок од неколку недели или месеци, а некои многу несреќни лица би можеле да добијат и двете инфекции истовремено.

Веќе, неколку луѓе во Европа, САД и Кина истовремено добија коронавирус и грип. Иако податоците за тоа како вирусите комуницираат едни со други и влијаат на телото заедно се ограничени, раните докази сугерираат дека кога дејствуваат заедно, и двата вируси се однесуваат поагресивно.

Кога вирусите го напаѓаат телото, не мора да значи дека заедно ќе напаѓаат исти делови од него, напротив, тие нема да се натпреваруваат за истото место, но секој ќе си го најде своето. Некои докази за ко-инфекции со грип сугерираат дека има краток период во кој би се знаело дека една вирусна инфекција се повлекува со цел друга успешно да се спои со нашите клетки, вели Дин Винслоу, специјалист за заразни болести во Здравствената заштита во Стенфорд.

Овој период е сè уште многу непредвидлив, така што некои луѓе можат да се соочат со обична инфекција доколку е вистинското време, но други можеби ја немаат таа среќа. Винслоу исто така рече дека е нејасно дали оваа заштита постои само помеѓу соевите на грип или се однесува на други вируси како што е коронавирусот.

Коинфекциите често доведуваат до полоши резултати. За сега, постои општо верување дека ко-инфекцијата со Ковид-19 и грипот може да биде фатална. Метју Хајнц, интернист во Тусон, Аризона, рече дека лекувал бројни пациенти кои имале коинфекции со грип и други вообичаени коронавируси во минатото пред Ковид-19. Ним им требаше повеќе време да се опорават. Изгледаа полошо и звучеа полошо и сè на сè им беше потешко да ја поднесат болеста.

Првите податоци сугерираат дека истото важи и за Ковид-19. Една студија од Велика Британија покажа дека истовремените пациенти имаат двојно поголем ризик од смрт во споредба со пациентите заразени само со Ковид-19. Исто така, најверојатно ќе бидат примени на одделот за интензивна нега и ќе им треба дополнителен кислород. Истражувачи од Кина и Иран објавија слични откритија.

Ризикот се очекува да биде поголем кај ранливите групи кои се подложни на секој вирус, како што се постарите возрасни лица и луѓето со основни здравствени состојби како што се дебелина, рак и белодробни заболувања.

Позитивно, во имунолошка смисла, еден одговор може да помогне кај друг вирус. Постојат и општи и специфични имунолошки реакции кои телото ги активира за борба против вирусна инфекција.

Во теорија, овој општ имунолошки одговор може до одреден степен да помогне кај други вируси. Така, зголемениот имунолошки одговор може да ја ублажи сериозноста на друга инфекција.

Сепак, тоа не може да биде секогаш случај, за некои луѓе овој општ имунолошки одговор што нашето тело го произведува специјално за секој поединечен вирус можеби не е ефикасен во борбата против други патогени микроорганизми. Тогаш телото се наоѓа во особено деликатна ситуација затоа што тогаш нашето тело и имунитет се борат истовремено со две агресивни болести.

Бидејќи би било лесно да не се забележи една од инфекциите или погрешно да се дијагностицира едната како другата, клучно е да се тестираат и за едните и за другите. Третманите како резултат на Ковид-19 и грипот се многу различни и вие дефинитивно сакате да обезбедите правилен третман на обете инфекции.

Како што одиме во постудените месеци, ќе видиме појасна слика за тоа како се јавуваат коинфекции кај различни луѓе. Засега, здравствените експерти велат дека најдобриот начин да се спречат и продолжат да се практикуваат сите препорачани мерки на претпазливост во случај на пандемија. Ризични и ранливи групи треба да се вакцинираат, и сите мора да носат маски.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде