Делириум тременс е минливо ментално нарушување што се јавува кај хронични алкохоличари, на возраст од 30 до 50 години, многу почесто кај мажите.

Првите нарушувања обично се јавуваат по шест до десет години прекумерна, па дури и употреба на алкохолни пијалоци – ракија, вино, пиво, итн.

Покрај алкохолот, одредена улога игра и склоноста на организмот да реагира на алкохол со ментално нарушување.

Нарушувања во менталниот живот се јавуваат поради сериозно оштетување на внатрешните органи, особено на црниот дроб.

Супстанции што се создаваат во организмот поради согорување, а кои вообичаено се распаѓаат и се излачуваат од организмот, оштетениот црн дроб повеќе не е во состојба да се распаѓа, а тие циркулираат низ телото преку крвта, впивајќи го, се разбира, нервниот систем.

Бидејќи нарушувањата на менталниот живот се само огледало на општите нарушувања во организмот, основната, општа функција на психата – свеста – ќе страда.

Нарушувањето на свеста се манифестира со нарушена ориентација во просторот и времето – пациентот не знае каде се наоѓа и без оглед на местото и времето продолжува со своите научени дневни активности: келнерот им служи на невидливите гости, пишува сметка и благодари за бакшишот, кочијак камшикува непостоечки коњи итн.

Истите супстанции што го оштетуваат мозокот и го нарушуваат менталниот живот влијаат на оптичките, како и на периферните нерви.

Нарушена функција на оптичкиот нерв со истовремено нарушување на свеста доведува до погрешна перцепција.

Пациентот гледа мали животни, глувци, змии, штетници.

Поради оштетување на најдобрите периферни нервни влакна кои пренесуваат допир и болка, тој се чувствува како да ползат врз него и ги брише, пука во овие монструозни животни, ги гази, ги дроби на подот или се крие во аглите, под креветот.

Светот искусен на овој начин доведува до страшно чувство на страв, така што пациентот, прогонуван од привиденија, може да скокне низ прозорецот, во реката, тие треперат при најмало движење (оттука и името тременс), додека оштетувањето на автономниот нервен систем се манифестира со силно потење.

ИЗВОРВикипедиа
претходниот член,Луѓето што имаат редовен сон и долго спијат се попаметни!
Следната статијаДопирајте ги и гушкајте ги другите почесто, еве зошто!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде