Експертите се занимаваа со ова, кога е вистинско време за спиење, како дневните обврски влијаат на квалитетот на спиењето и слично, а според некои истражувања, прекините на спиењето во текот на ноќта имаат одредено влијание врз нас.

Резултатите од истражувањето покажаа дека лишувањето од сон има многу негативно влијание врз нас после будењето и дека е полошо да спиеме така отколку да спиеме пократок временски период.

Причините за прекинување на спиењето можат да бидат различни – од здравје, преку неочекувано и најчесто се будиме сами во текот на ноќта кога имаме чувство дека ќе доцниме или се плашиме дека ќе заспиеме и да не станеме на време.

Интермитентниот сон е најголемата причина за промена на расположението од раните утрински часови

Колку и да ни се чини дека може да се чувствуваме така поради недостаток на сон, научниците дошле до заклучок дека лишувањето од сон е посилна причина за промена на расположението.

Студијата вклучува 62 лица кои биле изложени на различни услови за спиење.

По три последователни ноќи, колку што траеше експериментот, учесниците беа изложени на присилно будење неколку пати во текот на ноќта или легнаа доцна.

Токму на овој начин е донесен заклучокот – како прекинот на сонот влијае на расположението и колку доцниот сон влијае на нашето тело.

Прекинот на спиењето е многу стресен за нашето тело, што затоа што не мирува доволно и не минува низ сите фази на спиење на начинот на кој треба – доведува до значителен пад на добро расположение.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде