Секогаш ќе има луѓе што не иритираат, нервираат, омаловажуваат, не лутат, предизвикуваат, експлоатираат, лажат и манипулираат со нас. И секогаш ќе бидеме одговорни на одреден начин затоа што ги привлековме кон животот.

Бидејќи факт е дека секогаш можеме да научиме нешто од секого, без оглед колку сме иритирани.

И најлошата работа што можете да ја направите во тој момент е да ги обвинувате другите за вашата реакција.

Тешко дека некогаш ќе имате средина во вашиот живот во која сите ќе ви одговараат.

Затоа, треба периодично да преиспитуваме од време на време што навистина предизвикува наше викање, лутина или негативност.

Емоционална реакција

Не, не е колега што погрешно напишал одредени информации, ниту колега што не иритира по ходникот по петти пат.

Ова е она што не спречува реално да гледаме што можеме да направиме во овие ситуации.

И, постојат едноставни совети кои не се толку лесни за примена.

Еден од првите е да не се реагира веднаш на ПРВА. Бидејќи оваа прва емотивна реакција трае 90 секунди, бидете мудри и за тоа време или држете ја устата затворена или физички оддалечете се од ситуација што не е пријатна за вас.

Многу е полесно да се реагира со поладни глави.

И колку и да звучи растрчано … ДИШЕТЕ! Нема да верувате колку всушност продолженото дишење може да направи за нашите емоции.

Ќе ве смири во еден момент – многу побрзо од некоја мантра или визуелизација. Прифатете дека личноста пред вас е навистина само маж и се обидува да даде се од себе – колку и да не го гледате тоа во моментов.

Секогаш обидувајте се да предизвикате повеќе сочувство во себе. Ова е од суштинско значење за да разберете дека некое лице влезе во вашиот живот за да ве научи нешто.

Ние сме делумно одговорни за сè во животот и затоа луѓето кои ве лутат често доаѓаат да не натераат да работиме повеќе на себе.

Дури и кога тоа е тотален „притисок“ и непријатност за нас.

Значи, колку подолго се спротивставуваме, толку почесто оние што не иритираат ќе бидат околу нас.

Прифатете го тоа.

Мелита Павлек за https://7thsensecoaching.com/

ПРЕКУГлорија
ИЗВОР7sensecoaching
претходниот член,Вакцинираните македонски граѓани ќе може да патуваат во Грција без ПЦР тест
Следната статијаПет ефикасни начини подобро да се справите со стресот и емоционалните отрови