Добро познато сценарио: барате работа и поминувате денови во усовршување на вашето CV за да се претставите во најдобро светло пред иден работодавачот. CV-то е внимателно составено и испратено со апликацијата за работа. Сега е само прашање на време кога ќе дојде одговорот.

Сепак, нема покана за интервју за работа. Звучи познато? Зошто? Што се случи? Иако, на прв поглед, CV-то не е мудро писмо, постои тенка „граница“ помеѓу неговиот успех и неуспех.

Со цел да го доведете вашето CV до совршенство во пресрет на Регионалниот саем за вработување, кој започнува за пет дена, решивме да ви откриеме неколку трикови. Па да почнеме по ред.

Бидете конкретни и кратки

Биографијата е вашата прва точка на контакт со иден работодавач. За да се издвоите од останатите, обидете се да го направите вашето CV што е можно појасно и читко.

Користете еден или два фонта, користете мали но концизни реченици и наведете сè на една страница.

Наведете го работното искуство и образованието по обратен хронолошки редослед

Наведете ги работите што сте ги извршиле по обратен хронолошки редослед. Наведете го името на работодавачот, периодот кога сте биле вработени, позицијата и описот на работното место.

Кога ја опишувате вашата работа, не само што треба да ги наведете вашите работни задачи и должности, туку нагласете ги и достигнувањата за кои сте одговорни. Истото важи и за образованието и дополнителната обука.

Нагласете ги вештините

Комуникациските вештини се особено важен фактор кај работодавачот. Кога ги наведувате, не бидете премногу општи.

Бидете конкретни, кажете што подразбираат вашите комуникациски вештини – без разлика дали се работи за говорни ангажмани, истражувачки проекти или презентации. Наведете ги и вашите технички и уметнички вештини.

Внимавајте на вашите клучни зборови

Во просек, работодавачот троши неколку секунди на резиме. Првиот впечаток, или поточно, првите ставки што ќе ги забележи се клучот за успехот во понатамошните чекори.

Кога аплицирате, погрижете се да ги вклучите сите клучни зборови за да не се “сопнете” на првиот чекор.

Прилагодете ја вашата биографија на огласот за кој аплицирате

Секогаш приспособувајте го вашето CV на секој оглас за работа на кој аплицирате. Значи не постои универзално CV.

Во вашата биографија, можете да го приспособите вашиот дел за резиме и вештини, но и да ги потенцирате деталите кои се особено важни за секоја работа на која аплицирате.

Внимателно разгледајте ја биографијата

Точност, точност, точност! Пред да ja испратите, внимателно разгледајте ја вашата биографија.

Грешките како правопис и граматика можат да ве елиминираат уште на самиот почеток.