Експертите за фенг шуи велат дека треба да го сметате вашето биро како работа: тоа ги одразува вашите потсвесни чувства за работата што ја работите, начинот на кој ја работите и затоа покажува колку сте успешни.

Кога станува збор за изборот на најдобро биро, работите се прилично јасни: масата не треба да биде ниту премала ниту преголема во однос на вашата домашна канцеларија. Преголемото биро може да укаже на лоша рамнотежа помеѓу работата и животот, додека, од друга страна, малото биро може да проектира чувство на „недостојност“.

Всушност, често се случува луѓето кои вообичаено сметаат дека нивната работа е неважна и непотребна инстинктивно да изберат помало биро.

Како резултат на тоа, тие привлекуваат помалку клиенти, добиваат помала плата, а целокупниот „успех“ е значително помал и не толку забележлив. Ова автоматски со себе носи чувство на фрустрација и неспособност (без оглед на вистинската заслуга).

Затоа, пред да го изберете вистинското биро за вашето работно место, би било добро да ги погледнете вашите реални можности и димензиите на расположливиот работен простор.

После тоа, би било добро да се разгледа состојбата на постојното биро и да се запрашате: дали добро се грижам за мојот работен простор? Дали масата е евтина или можеби се распаѓа?

Често се случува луѓето кои избрале чудно решение во форма на аголно биро или биро сместено во преграда или ѕид од собата да кажат дека нивната работа е исто така „чудна“ и дека немаат доволно простор да „добијат далеку“ од нивните секојдневни обврски и задачи.

Интересно е што повеќето луѓе ќе ги користат истите зборови за да ја опишат состојбата на нивното биро и нивната работа.

Дали вашето биро е преполно со неорганизирана документација и досиеја?
Дали вашето биро има неред што не е таму?

Бидете сигурни дека она што го имате на вашето биро ќе влијае на вашата работа.

Повеќето луѓе не работат најдобро во преполна средина, затоа потрудете се да ја одржувате вашата работа организирана.

Всушност, ако е можно, чистете го вашето биро секоја вечер, така што кога ќе се вратите наутро ќе имате свеж и многу подобар почеток на работниот ден.