Кога би постоела машина за патување низ времето што би можела да нè одведе во ерата на Винсент Ван Гог и Клод Моне, веројатно ќе ни биде многу тешко да им ги објасниме настаните од 21 век: затоплувањето на планетата, сè пострашните последици од климатската криза, процесот на зафаќање на јаглерод во индустриските постројки, обновливите извори на енергија и потрагата по јаглеродна неутралност.

Сепак, без оглед на тоа што големите светски сликари не се тука за да бидат сведоци на глобалното затоплување и технолошката револуција во производството на електрична енергија, благодарение на вештачката интелигенција можеме да добиеме потенцијална визија за тоа како нивните четки би ги прикажале климатските промени и енергетската транзиција.

Едвард Мунк
Пабло Пикасо
Ван Гог