Меѓународниот ден на детето, кој се слави низ целиот свет на 20 ноември, меѓу другото, го привлекува вниманието на јавноста кон обврските на општеството кон децата и ја промовира нивната благосостојба.

Важно е децата да постават основа за идната финансиска писменост и да научат да ги разбираат парите и соодветно да управуваат со нив, според Ерсте банка.

За важноста на финансиското образование на децата сведочи и фактот дека во многу земји станува дел од образовниот систем.

Важно е да се знае дека одговорен однос кон парите кај децата може да се развие од најраните денови, преку нормални животни ситуации.

Децата учат многу брзо и стануваат свесни за некои закони, особено ако тие често се среќаваат во секојдневни околности. Исто е и кога станува збор за парите.

Дури и ако забележите дека на вашето дете му оди добро кога станува збор за пари, се препорачува работите да не бидат оставени на случајност.


Пред детето, третирајте ги парите на начин на кој би сакале детето да ги посвои.

Ако исто така сте склони да трошите на непотребни работи што носат само краткорочно задоволство, тоа ќе го стори и вашето дете. Од друга страна, ако заштедите само за да имате пари, детето ќе добие погрешна порака дека парите се цел само по себе, непотребно се откажува од разни задоволства кои секако имаат своја улога во градењето стабилна, задоволна личност.

Охрабрете го вашето дете самостојно да управува со пари

Дозволете му на детето да избере банкнота само откако ќе ја дознае цената. Потоа постепено започнете да го охрабрувате детето само да оди во киоскот и да прави избори и купувања.

Дозволете му само да заклучи што може да купи за парите што му ги дадовте и да утврди дали размената на банкнота за производ е точна. Друг начин децата да започнат да ракуваат со пари е да собира и средува банкноти и монети.

Дозволете му на вашето дете да одлучи што да прави со своите пари

Се случува вашето дете да добие симболична сума пари како подарок, па затоа е добра можност да го охрабрите да смисли нешто за што ќе ги искористи. Сепак, можете да го советувате да размислува за алтернативи – дали за таа сума можете да купите десет вреќи со слики или да се искачите на вештачка карпа. Или, да заштедите дел или целата сума и да соберете пари за некоја поскапа ставка или услуга.

Вклучете го вашето дете во распределување на ограничени ресурси

Во ситуации кога имате ограничена сума пари за работи што му се потребни на вашето дете, како што се облека, обувки или училишен прибор, вклучете го детето во процесот на донесување одлуки за тоа како ќе се распредели буџетот. Одете заедно на шопинг и додајте ги цените на работите што ги сакате, а потоа „вклопете“ се во вашиот буџет.

Откријте го светот на дигиталните финансии и иновациите за вашето дете

Ако вашите деца се во пониските одделенија на основното училиште, веќе може да им покажете некои современи начини на плаќање – скенирање код QR заедно на терминал POS во продавница или на сметка, да се покаже на детето што е-банкарство и м-банкарството и како изгледа на вашиот компјутер или телефон , или направете плаќање преку Интернет заедно за предметот што сте го нарачале за детето – тие можат да го допрат или кликнат на копчето „Плати“.

Искористете ги патувањата за финансиско образование

Иако немаше многу можности за патување оваа година, тоа не е пречка да го запознаете детето со разни валути и да го испратите во основните менувачници.

Создадете можност на вашето дете да заработи пари со неговата напорна работа

Обидете се да пронајдете корисна работа заедно со детето што ќе му овозможи да го почувствува вложениот напор за заработка, како и резултатите од таа работа, а не само финансиски.

Изработката на предмети за продажба е секогаш добар начин, без разлика дали станува збор за детски цртежи, украси или други предмети што веќе може да ги направи дете на таа возраст.

Не заборавајте ги џепарлаците

Определете ја количината на џепарлакот според можностите на домаќинството, но внимавајте да биде редовна и да не зависи од достигнувањата и однесувањето на детето.

ИЗВОРНова економија
претходниот член,Најголеми надежи за спречување на корона вирусот доаѓаат од Мелбурн
Следната статијаДенеска се празнува св. Архангел Михаил

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде