За да избегнете непријатности, треба да го следите советот на експертите – ќе го поместиме часовникот за еден час, но последиците можат да траат со денови, додека организмот не се прилагоди!

Најчести се нарушувања на спиењето, дневна поспаност, губење на концентрацијата, главоболки, чувство на прескокнување на отчукувањата на срцето, слабост, раздразливост и значително опаѓање на расположението.

Знаеме дека сега се стемнува околу 17 часот, а во лето стемнувањето е околу 20 часот, а губењето на дневната светлина влијае на психичката состојба во смисла на бавност и губење на волјата.

Ова се стручни совети за полесно прилагодување за ново пресметување на времето!

  • Внимавајте кога одите на спиење

Одржувањето на редовен ритам на спиење е многу важно за целокупното здравје, така што оваа едночасовна смена ќе има ефект и врз телото. Одржувајте го ритамот на одење и станување, за телото да се прилагоди на промените.

  • Прошетај

Престојот на сончева светлина го стимулира телото, па ќе ви помогне да се справите со поспаност или исцрпеност. Сонцето ни помага и да синтетизираме витамин Д, кој е важен за имунитетот. Прочитајте и во која храна има најмногу!

  • Не претерувајте со кафето

Можеби ќе посегнете по дополнителна шолја за да се разбудите, но не треба да претерувате со кофеинот, телото ќе биде претерано стимулирано и нема да можете да заспиете, што дополнително ќе го наруши ритамот.

  • Не вежбајте

Звучи необично, вежбите обично не полнат со енергија, добри се за расположението, одржувањето на телесната тежина и здравјето на кардиоваскуларниот систем.

Но, не треба да се занимавате со физичка активност неколку часа пред спиење, бидејќи тоа ќе испрати „погрешен“ сигнал до телото да остане будно.