Новогодишната ноќ и прославата на разни свечености се поврзуваат со огномети и петарди, а многу сопственици се плашат како нивните миленици ќе се справат со овие интензивни звуци. Ова е време кога милениците најчесто се губат, бидејќи тие инстинктивно знаат да побегнат од претрпениот страв.

Многу животни се плашат од бучава и гласни звуци како што се пукаат петарди, па затоа е неопходно да се посвети посебно внимание на милениците во периодот на новогодишните веселби. Следниве неколку совети ќе ви помогнат да ја осигурате безбедноста на вашето домашно милениче.

КУЧИЊА

– Не го оставајте вашето куче само надвор без надзор, дури и ако дворот е добро ограден и кучето е на поводник. Животното може да паничи, да го скрши синџирот и да побегне или може да се повреди или да се задуши ако се заплетка во синџирот.

– Обезбедете му на вашето домашно милениче прошетка и рекреација во текот на денот. Избегнувајте да го пуштате од поводник, особено ако паѓа снег или навечер.

– Не го шетајте вашето куче кога ќе слушнете петарди или звук на огномет надвор. Многу кучиња се многу исплашени од овие звуци, па во паника може да го скинат поводникот, да избегаат и да се изгубат.

Ова е најчестиот начин да изгубите домашно милениче за време на новогодишните празници.

– Затворете ги сите прозорци и спуштете ги завесите, а во периодот кога се слушаат петарди и огномети, засилете ја музиката или вклучете го телевизорот, за звуците што доаѓаат однадвор да бидат помалку чујни.

– Дозволете му на вашето куче да бара засолниште под креветот или во аголот на собата доколку сака.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Пукна огромниот берлински аквариум во кој се наоѓаа 1.500 егзотични риби, се излеаја милион литри вода
Следната статијаШто е гаслајтеринг на работно место?