Деновиве горештините се неподносливи. Во текот на денот се трудиме да се разладиме на секој можен начин, но никој не зборува за тоа дека жештината може да биде поголем проблем навечер.

Ако цела ноќ се фрлате и се вртите во кревет, ја вртите перницата за да го најдете најкулиот дел, експертот за спиење Џејмс Лејнхард ја открива најдобрата положба за спиење за малку да ви го олесни сонот, пишува Mirror.

Она што се советува е да избегнувате да спиете на стомак, освен ако тоа не е неопходно за вашето здравје. Спиењето на стомак може да предизвика неправилно дишење како и немир, што воопшто не е пожелно на овие температури.

Лајнхард тврди дека положбата во која лежиме е голем фактор за тоа како можеме да го контролираме ладењето на телото. Најдобар е оној наречен „сонувач“, што значи лежење во полуфетална положба.

Ако се вртите ноќе, пулсот се зголемува. Затоа сте потопло затоа што повеќе крв пумпа низ вашето тело, па ќе бидете уште потопло кога надвор е премногу топло – објасни тој.

Исто така, додаде дека покрај специфичната положба во која спиеме, неопходно е да си обезбедиме максимална удобност на креветот.