8 проценти од мажите веруваат дека можат да победат лав во борба со тупаници, според новото истражување …а што се однесува до гуските, тие едноставно немаат шанса.

Се смета дека самодовербата е привлечна и важна особина за мажот. Начинот на кој некој се носи себеси, дејствува, разговара и се ангажира со другите; без разлика дали ќе одите на таа работа, ќе запознаете некого за прв пат или ќе се обидувате да не се измачувате кога го носите вашиот автомобил на сервис, самодовербата е важна. Или барем да се преправате дека сте самоуверени.

Но, постои тенка линија помеѓу верувањето во сопствените способности и искрената заблуда.

Верувајќи дека можете да направите одлична лазања: самоуверено. Дека можете да го освоите Островот на љубовта: уверени. Тајсон Фјури верува дека нема човек кој може да го победи во тепачка: граница на заблуда. Дека можеш да победиш лав во голорака борба? Заблудени. Апсолутно во заблуда. Сепак, според новото истражување, 10 проценти од вас веруваат дека би можеле да го направите токму тоа.

Истражувањето на YouGov постави 34 различни животни, заедно со луѓе, еден против друг во серија на случајни совпаѓања, при што 1.224 возрасни Американци потоа беа прашани, кој според нив ќе победи во секоја борба.

Сосема очекувано, слонот излезе на врвот со стапка на добивка од 74 проценти. Но, работите почнаа да стануваат интересни кога луѓето беа замолени да ги оценат сопствените шанси за секое животно.

Според истражувањето, осум проценти од мажите и седум проценти од жените веруваат дека би можеле да победат лав во борба со тупаници. Кога борбата се одигрува против слон или горила, таа статистика се зголемува на девет проценти, односно осум проценти. Наспроти куче – неверојатни 60 проценти од вас не би имале проблем да ги заспиете со цврста десна кука. А што е со гуската? Нема проблем. 71 процент од анкетираните мажи тврдат дека би ги победиле без и малку мака.

И така, за доброто на сите – и луѓето и животните – да се надеваме дека никој од овие „храбри“ мажи и жени, нема да треба да го докаже тоа.