Јапонците имаат долга традиција на здружување на умот и телото. Еве кои техники ги предлагаат за целосна хармонија, мир, спокој и долг живот:

1. Шијацу

Оваа масовна масажа е доста позната во западниот свет.

Тоа е традиционална јапонска практична терапија, заснована врз анатомската и физиолошката теорија за циркулација на енергија.

Се препорачува како лиценцирана медицинска терапија од Министерството за здрава исхрана во Јапонија.

2. Таисо

Сигурни сме дека сте го виделе многу пати на телевизија или дури и во паркот до вашата куќа – групи луѓе вежбаат без брзање, смирување и целосна хармонија.

Таисо се нарекува и самурајска гимнастика. Постои повеќе од 800 години.

Целта на оваа практика е да се грижи за здравјето на зглобовите, кои со текот на времето ја губат својата поранешна флексибилност.

Таисо е погоден за сите возрасти.

3. Церемонии со чај

Јапонците веруваат дека чајот и доброто здравје се неразделно поврзани.

За нив, пиењето чај е нешто поинтимно, духовно и значајно отколку што е вообичаено во западниот свет.

Церемонијата на чај за жителите на Земјата на изгрејсонцето е пат кон хармонија со природата, луѓето и сопствениот ум.

Значи, церемониите за чај имаат 4 цели:

 • Длабока хармонија со себе и со природата
 • Искрена почит кон другите луѓе
 • Чистота на умот
 • Мир и тишина.

4. Диета за добро здравје и долговечност

Веруваме дека сите слушнале дека Јапонците јадат само здрава храна.

За разлика од луѓето во западниот свет, тие не се зависни од пржена храна, нездрави маснотии, пекарски производи од бело брашно, замрзната практична храна и слатки.

Принципи на нивната исхрана кои промовираат здравје и долговечност

 • Мали порции (подобро е да се јаде почесто, но помалку)
 • Многу риба, ориз, зеленчук, овошје, алги, соја и чај
 • Користете свежи производи, а не оние кои биле подложени на продолжен термички третман
 • Користење супа од риба и зеленчук како основа за сите јадења.

5. Зен – начин за познавање на реалноста

Во поширока смисла, Зен е училиште на размислување или учење за просветлувањето.

Овој поим всушност опфаќа неколку концепти и идеи:

 • Медитација
 • Контемплација
 • Смирување на умот
 • Концентрација на умот

Зенот е дел од секојдневниот живот на Јапонците во апсолутно сите области.

Овој пристап може да се следи во архитектурата, ентериерот, па дури и во градините.

Да не спомнуваме дека тие постојано практикуваат техники на релаксација и длабоко дишење, и на работа и дома.

За нив половина час на ден за медитација е веќе навика, без која не можат да го замислат животот.

6. Реики

Верувале или не, останува фактот: Фактите на Реики (форма на алтернативна медицина која користи техника наречена „лекување со допир на дланка“) тврдат дека можат да пренесат лековита „ки“ енергија на пациентите со свои раце.

 

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде