Печурката Реиши се користи во кинеската медицина повеќе од 4.000 години.

Лечи срцеви заболувања и хепатитис и го запира растот на клетките на туморот.

Во студија за реиши габи на Институтот за наука и медицина Линус-Паулинг во САД, 250 пациенти со тумори кај кои официјалната медицина не давала резултати, забележале дека третманот со оваа габа во поголеми дози во комбинација со витамин Ц дава неверојатна резултати.

Растењето е едноставно и потребен ви е здрав мицелиум кој ќе формира плодно тело.

Масовното одгледување започна во 70-тите години на минатиот век. Затоа, оваа габа може да расте и во вашата градина.

Со редовно консумирање на габи реиши, производството на антитела драстично се зголемува, инфекциите исчезнуваат и имунитетниот систем се активира.

Во дози повисоки од пет грама, печурката реиши даде позитивни ефекти во борбата против тумори на белите дробови, тумори на мозок, тумори на црн дроб, бубрези и рак на панкреас.

Во традиционалната медицина, таа долго време се користи за зголемување на имуностимулаторната активност, а во модерно време се повеќе се користи за ублажување на негативните ефекти од хемотерапија и радиотерапија.

Неjзините позитивни ефекти научниците ги објаснуваат со фактот дека содржи висока концентрација на органски германиум, полисахариди и компоненти на трипертен, за кои е докажано дека го зајакнуваат нашиот имунолошки систем.

Лекува пет клучни органи кај луѓето.

Според традиционалната кинеска медицина, „Ganoderma lucidum“ се користи за лекување на болести на пет клучни органи кај луѓето – срце, бели дробови, црн дроб, панкреас и бубрези.

Исто така, помага при други болести како што се дигестивни, невролошки, ендокринолошки, како и при регулирање на целиот механизам на телото и метаболизмот, со што се осигурува дека сите органи работат нормално.

Реиши го подига имунитетот и позитивно влијае на црниот дроб, срцето и нервниот систем.