Лав Николаевич Толстој бил руски писател и еден од најголемите светски романсиери.

Негови најпознати книжевни остварувања се Ана Каренина и Војна и мир 

Ние ви ги претставуваме мудрите мисли на великаните на руската литература.

 • Ретко ќе се покаете за она што го премолчевте, и многу често ќе се покаете за она што го кажавте, па дури и почесто би се каеле ако ги знаете сите последици од вашите зборови.
 • Мозокот на невработен човек е омиленото живеалиште на ѓаволот.
 • Разумот не ме научи на ништо; сè што знам ми го даде и ми го откри моето срце.
 • Секој мисли како да го промени светот, и никој не мисли како да се промени себеси.
 • Колку помалку луѓе знаат за туѓите лоши дела, тие се построги кон самите себе.
 • Тешко е да се познава Бог, но тоа не значи дека тој не постои, но тоа е знак на Неговото величество и на нашата слабост.
 • Цени ги добрите мисли – твоите и другите кога ги знаеш.
 • Ништо нема да ви помогне толку многу како добрите мисли за да ја постигнете вистинската задача во вашиот живот.
 • Скријте туѓ грев, и Бог ќе ви прости на двајцата.
 • Никогаш не слушајте ги оние што зборуваат лошо за другите и зборуваат добро за вас.
 • Зборувајте само за она што ви е јасно, инаку молчете.
 • Да се ​​греши е човечко дело, да се оправдаат гревовите е ѓаволско дело.
 • Без физичка работа нема здраво тело или здрави мисли во главата.
 • Задоволствата на богатите ги создаваат солзите на сиромашните.
 • Сите среќни семејства личат едни на други, секое несреќно семејство е несреќно на свој начин.
 • Повеќето мажи бараат од своите жени доблести на кои тие самите не се придржуваат.
 • Постојат само два извори на човечки пороци: мрзеливост и суеверие, и има само двајца добродетели: работа и ум.
 • Свртете го јазикот седум пати пред да започнете да зборувате.
 • Двајцата најмоќни воини се трпеливоста и времето.
 • Срамежниот пријател е пострашен од непријател, затоа што се плашите од непријателот, и имате доверба во пријател.
 • Совеста е гласот на душата.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде