Пчелите и мувите се сосема различни. Мувата наоѓа нешто смрдливо или нешто што се распаѓа и оди директно до неа. Мислам дека сите знаеме за што служи мувата, додека пчелата спротивно мувата бара цвет. Таа патува со милји за да стигне до ливадата и само забележува цвеќиња на неа и оди од цвет до цвет.

Така е и со луѓето, некои се како муви и ги забележуваат само грдите, валканите, уништените. Ваквите обично добро ја знаат црната хроника, истакнуваат дека не вреди да се трудите, како да заминете, како сите се крадци и како нема надеж. Кога одат по улица, гледаат во дупките на асфалтот и ги бројат гомната од кучињата…

Ако човек е како пчела тој смета дека животот е еден и краток е да се затемнува нон-стоп. Како пчела од цвет до цвет, така си ги бараш цвеќињата во животот.

Изберете ги луѓето со кои се дружите, местата каде што излегувате, приказните што ги слушате и мислите што ги мислите. И одете од цвет на цвет.

И уште нешто, пчелата не е себична, за разлика од мувата што гледа како да ги закопа ларвите во нешто смрдливо, кога пчелата ќе види каде има мед, таа оди во кошницата и им пренесува информации за таа ливада на сите во кошницата.

Пчелата работи за себе, но и им помага на другите. Мислам дека тоа е убав модел за живот и носи добра карма.

Монасите се поврзуваат со пчелите, бидејќи без восок немаше да има свеќи. Но, и ние обичните луѓе сме силно поврзани со пчелите, но не сме свесни за тоа. Пчелата е неверојатен организам. Пчелите ги опрашуваат сите цвеќиња и без нив нема да има овошје, зеленчук и размножување на многу други растенија. Без растенијата, животните не би имале што да пасат. И без растенија и животни, немаше да бидеме тука многу брзо. Значи без пчели нема да има луѓе.

Кога блиските луѓе почнуваат да се затемнуваат и да ги бројат дупките на асфалтот, тивко им велам „биди пчела“ и целосно се разбираме.

Еве, поминете низ животот и бидете пчели…

ИЗВОРPenzionisani.rs
претходниот член,Пред кафе, напијте се од овој пијалок за поттикнување на имунитетот
Следната статијаДо 2070 година една третина од луѓето на планетата ќе бидат погодени од екстремни горештини!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде