Бидејќи температурата од ден на ден опаѓа, вистинско време е да размислите како ќе го загреете просторот пред официјално да започне грејната сезона.

Идеално би било, опцијата што ќе ја изберете да биде практична, удобна и економична.

Во продолжение дознајте кои уреди се добар избор кога станува збор за дополнително греење, како и кои се нивните главни карактеристики за да можете да ја донесете најдобрата одлука за вас и вашето семејство.

Греалики како прва помош

Првото нешто што ни паѓа на ум кога треба да ја загрееме просторија се греалките. Мали и практични, тие се одличен избор кога влегувате од студено време, а температурата во просторијата не ви одговара.

Можете да изберете од неколку варијанти кои ви се на располагање: радијатори, греалки со конвертор, панели, греалки со заштита од прскање кои можете безбедно да ги користите во бањата, како и други.

Во зависност од типот на грејачот, одредени модели, како греалки со конвертор, можат да ја загреат целата просторија, додека радијаторите, на пример, се погодни за дополнително загревање на помали простории.

Можете да изберете модел со или без вентилатор, како и повеќе опции кога станува збор за интензитетот на греењето. Пожелно е да се напомене дека грејачот има систем против прегревање кој овозможува автоматски да се исклучува кога е потребно, за да бидете побезгрижни.

Дали греалката е добар избор?

Греалките не се познати по својата економичност кога станува збор за потрошувачката на струја, па затоа не се најдобриот избор за постојано дополнително загревање. Од друга страна, тие се многукратно попрактични за преодниот рок, а нивната цена е генерално пониска од алтернативите.

Бидејќи не заземаат многу простор, откако ќе ја завршат својата работа, можете лесно да ги спакувате и секогаш да имате можност дополнително да ја загреете просторијата во која обично престојувате или гостинската соба. Тоа значи и дека можете лесно да ги понесете со себе доколку одите во викендица или слично, а исто така се одличен избор за студентски домови доколку во семејството имате студенти.

Маслените радијатори се сигурни сојузници кога ќе залади

Покрај греалките, еден од начините дополнително да ги загреете собите се радијаторите.

Нивната цена е малку повисока во споредба со греалките, но генерално имаат поголема топлинска моќ. Тие се исто така потивки и имаат пофини прилагодувања кога станува збор за температурата што сакате да ја постигнете во просторијата.

Маслените радијатори генерално имаат практични тркала кои ќе ви овозможат без проблем да ги преместувате од соба во соба, но не можеме да кажеме дека се подобра опција во споредба со греалките кога станува збор за потрошувачката на електрична енергија.

Панелните радијатори може да се постават дури и на ѕидот доколку тоа ви е попогодно, а можете да ги вклучите доколку е потребно без да ја нарушите естетиката на вашиот простор.

Иако потрошувачката на енергија на овие уреди не е мала, идејата е тие да се користат како привремени решенија кои ќе ви помогнат дополнително да ја подигнете температурата во просторијата за време на преодниот период или за време на исклучително студена зима. Доколку треба дополнително да го загреете просторот во текот на целата грејна сезона или ако барате комплетно решение за греење кое е практично, удобно и економично, дефинитивно ви ги препорачуваме инвертер клима-уредите.

Инвертер клима уреди – економично решение за греење

Убедливо најекономични од горенаведените уреди се инвертер клима уредите. Благодарение на моторот со инвертер, тие трошат значително помалку електрична енергија и се прилично тивки, а можат да работат и на многу ниски температури, кои кај некои модели се и под -20°C.

Секако, дополнителен плус е тоа што можете да ја користите и климата со инвертер за ладење во текот на летото. Исто така е поекономичен во споредба со стандардните климатизери, а потивкото работење обезбедува дополнителна удобност. Покрај тоа, постојат модели кои можете да ги поврзете со вашиот мобилен телефон користејќи апликација и да ја контролирате климата дури и кога не сте дома.

ИЗВОРФактор
претходниот член,Студија: Девојчињата постигнуваат поголем успех во школо одошто машките деца
Следната статијаОд денеска започнува онлајн пријавувањето за бесплатна имунизација против сезонскиот грип