дома информација вест Глобално затоплување се заканува со исчезнување на туристичките места во Алјаска и...

Глобално затоплување се заканува со исчезнување на туристичките места во Алјаска и цунами

Топењето на снегот ќе предизвика свлечување на снегот во морето што може да создаде цунами и уништување на туристичките места низ Алјаска

589
0

Алјаска и други високи, студени места низ целиот свет, новото истражување покажува дека планините се распаѓаат додека се топи вечниот мраз што ги држи заедно, заканувајќи се со цунами доколку паднат во морето.

Научниците предупредуваат дека населените места и најголемите туристички атракции се изложени на ризик.

Едно од областите што ги загрижува е падината на фјордот Бери Арм на Алјаска, кој гледа на популарната рута за крстарење.

Слајдот Бери Арм започна да се топи на почетокот на минатиот век, се забрза пред една деценија и беше откриен оваа година со помош на сателитски фотографии.

Ако попушти, бранот би можел да погоди кој било брод во областа и да достигне стотици метри нагоре во близина на планините, преплавувајќи ја популарната туристичка дестинација и паѓајќи на 10 метри над градот Витиер.

На почетокот на оваа година, 14 геолози предупредуваа дека голем слајд е „можен“ во рок од една година, а „веројатно“ во рок од 20 години.

Извор: Theguardian.com