Метаболичкиот синдром не е нешто за кое малку се зборува, за кое можеби воопшто не сте чуле, иако тоа е една од најголемите опасности по здравјето на луѓето во современиот свет.

Проблемот е исклучително чест, особено кај постарата популација, а во исто време е многу загрижувачки што метаболичкиот синдром брзо се шири меѓу помладите во последниве години.

Три од петте симптоми се доволни да ве натераат да размислите дали сте биле погодени сами.

Истражувањето, неодамна објавено во „Магазин на американската медицинска асоцијација“, даде загрижувачки наоди.

Истражувачите проценуваат дека метаболичкиот синдром влијае на дури половина од сите луѓе на возраст над 60 години.

Во исто време, тоа се шири кај помладата популација. Меѓу луѓето на возраст од 20 до 39 години скокот во бројки е најизразен во последните години.

Но, за да разбереме зошто ова е толку проблематично, прво мора да знаеме, се разбира, што воопшто значи терминот „метаболен синдром“.

Тоа е синдром дефиниран со пет главни симптоми.

Овие симптоми вклучуваат голем обем на струкот, висок крвен притисок, покачено ниво на шеќер во крвта, прекумерно ниво на триглицериди и покачен ЛДЛ-холестерол.

Ние не зборуваме за метаболички синдром само во случаи кога некој ги има сите пет симптоми. Три симптоми се доволни.

Понекогаш може да поминат неколку години пред да се појават првите проблеми. Во основа, метаболичкиот синдром главно се однесува на фактори на ризик, кои на крајот можат да се развијат во сериозна болест.

Колку подолго се присутни овие симптоми, толку е поголема можноста некое лице да развие дијабетес тип 2, едно од кардиоваскуларните заболувања итн.

РИЗИК ЗА СЕРИОЗНА ДИЈАГНОЗА

Проблемот може да биде и тоа што многу луѓе дури и не знаат дека припаѓаат на популација каде што можеме да зборуваме за метаболички синдром.

Специјалните проблеми не мора да бидат присутни на почетокот.

Затоа, исклучително е важно редовно да се следат или мерат споменатите вредности.

Истражувачите сега се фокусираат на помладата популација. Особено во последниве години, експертите повеќе се фокусираат на метаболичкиот синдром кај помладите луѓе.

Во минатото, редовниот преглед на овие фактори на ризик беше резервиран главно за повозрасната популација.

Меѓу другото, метаболичкиот синдром може да го зголеми ризикот од исхемичен мозочен удар – а зголемувањето на бројот на млади луѓе дијагностицирани со оваа форма на мозочен удар е една од главните стимулации за истражувачите да посветат поголемо внимание на присуството на фактори на ризик во група претходно не добивајќи толку внимание на решавање на метаболичкиот синдром.

Може да се забележи интересен феномен: бидејќи постарите луѓе се свесни дека припаѓаат на ранлива група, тие честопати посветуваат поголемо внимание на нивното здравје, така што инциденцата на одредени болести кај оваа популација дури се намалува.

Од друга страна, помладите сметаат дека не треба да се грижат премногу за своето здравје, а потоа одеднаш се изненадени од сериозната дијагноза.

ПРЕВЕНТИВНИ МЕРКИ

Затоа, исклучително е важно и помладата популација, исто така, да започне систематски да следи за можно присуство на големи симптоми или фактори на ризик, кои се групирани под терминот „метаболен синдром“.

Во исто време, важно е помладите да посветат поголемо внимание на основните превентивни мерки што можат да го намалат ризикот од овој синдром.

Особено е важно да избегнувате стрес, да бидете сигурни дека вежбате доволно и здрава исхрана, и секако пушачите да престанат да пушат што побрзо.

Во исто време, треба да бидете свесни дека метаболичкиот синдром во никој случај не е карактеристичен за луѓето со прекумерна тежина, како што може да изгледа на прв поглед, но тој е далеку од невообичаен дури и кај оние чиј индекс на телесна маса е во рамките на нормалните вредности.

ИЗВОРСлободна Далмација
претходниот член,Во САД одобрен нов лек против коронавирус со 70% ефикасност
Следната статијаНаша филмска препорака: Портрет на дамата во оган

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде