Според последните податоци на Евростат, Хрватска е втора најсиромашна земја во ЕУ и само Бугарија е посиромашна од неа.

Податоците за потрошувачката по глава на жител во 2019 година покажуваат дека Хрватска е на самото дно во Европската унија, пренесува порталот Индекс.

Податоците на Евростат покажуваат дека девет земји-членки се над просекот на ЕУ во однос на благосостојбата на материјалот во домаќинството.

Најбогат е Луксембург, што е за 35% над европскиот просек. Следува Германија со 22 проценти.

Австрија, Данска, Белгија, Холандија, Финска, Франција и Шведска се во групата земји кои имаат реална индивидуална потрошувачка од 9 до 18 проценти над просекот на ЕУ.

Романија не е во таа група, но е далеку пред Хрватска, која ја престигна во 2015 година.

Таа година, двете земји беа со 58 проценти од просекот на ЕУ, а сега, според новите податоци за 2019 година, Романија е со 79 проценти од просекот на ЕУ, а Хрватска со 66 проценти.

Романија сега се изедначи со Полска и ја престигна Грција, што е 78 проценти од просекот на ЕУ според потрошувачката.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде